DF: Man kan ikke dele sin nationalitet

Både Dansk Folkeparti og De Konservative er imod dobbelt statsborgerskab, men K åbner lidt op.

(Foto: Iris © Scanpix)

Man skal være loyal over for det land, man er født i. Derfor skal det ikke være tilladt for danskere i udlandet eller udlændinge i Danmark at få dobbelt statsborgerskab.

Sådan lyder det fra Dansk Folkepartis værdiordfører, Pia Kjærsgaard, efter at Venstre nu står frem og er parat til at stemme for et forslag om dobbelt statsborgerskab.

- Jeg beklager virkelig, at Venstre har været ude på en rejse. Man har før været i mod, nu har man skiftet holdning - det har Dansk Folkeparti ikke, siger Pia Kjærsgaard til DR Nyheder.

Man kan ikke dele sin identitet

Dansk Folkeparti mener, at statsborgerskab er så stor en del af ens identitet, at man ikke kan være statsborger i to forskellige lande.

- Man kan ikke dele sin loyalitet, sin nationalitet, sin identitet ud over flere lande. Når man er statsborger, er man statsborger med de rettigheder og pligter, der følger med til at være statsborger i et andet land. Og det virker ejendommeligt, at man kan dele det ud på flere lande, siger Pia Kjærsgaard.

K frygter kriminelle

De Konservative har været imod forslaget om dobbelt statsborgerskab på grund af de mulige juridiske problemer, der kan opstå, hvis man bliver eftersøgt for en forbrydelse.

Her kan opstå problemer omkring, hvilket land der har udleveringsretten, og hvilket land en kriminel skal udleveres til. Indfødsretsordfører Tom Behnke frygter nemlig, at kriminelle med to pas vil udnytte, at de kan hoppe fra land til land og på den måde gemme sig for de forskellige landes myndigheder.

Vil tage sag op igen

Men fordi der også kan være fordele ved dobbelt statsborgerskab, vil indfødsretsordføreren opfordre folketingsgruppen til at tage sagen op igen:

- Det er klart, at hvis der er sket et skred, så giver det jo god anledning til at tage en fornyet drøftelse, om der skulle være kommet nye ting frem, eller at vi lever i en ny tid, hvor der er større behov for, at man har dobbelt statsborgerskab, siger Tom Behnke (K) til DR Nyheder.

Med Venstres ja tegner der sig nu et bredt flertal i Folketinget for dobbelt statsborgerskab, da også regeringen samt Liberal Alliance og Enhedslisten går ind for dette.

Facebook
Twitter