DF og K inden Nato-topmøde: Drop fokus på kroner og ører

Danmark bidrager mere til Nato end lande, der på papiret betaler mere, lyder det.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen skal rejse diskussionen om forsvarsudgifter, når han i næste uge drager til Nato-topmøde, mener DF's Søren Espersen (billedet) (© DR Nyheder)

Når statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i næste uge rejser til Nato-topmøde for at mødes med de øvrige medlemmer af forsvarsalliancen, så sker det med en opfordring fra Dansk Folkeparti og De Konservative.

Statsministeren bør på mødet adressere opgørelsesmetoden bag de enkelte landes bidrag til det samlede Nato-budget. I dag opgøres landenes bidrag ved at se på forsvarsbudgettet i forhold til landets samlede bruttonationalprodukt (BNP).

Men den metode har sine fejl, lyder det fra Dansk Folkepartis udenrigsordfører Søren Espersen forud for et møde i Udenrigspolitisk Nævn her til formiddag.

- Det skal gøres på den måde, at man kigger på indsatsen, hvilket maskinel man har, hvor dygtige soldaterne er, og hvor villig man er til at deltage i missioner. Ikke bare sådan blindt have en kugleramme, hvor der står to procent på, siger Søren Espersen.

Trump-brev har genstartet budget-debat

Kuglerammen med to procent er et udtryk for Nato-målsætningen om, at alle Nato-medlemmerne bruger to procent af sit BNP på forsvar.

Diskussionen er aktuel igen, efter den amerikanske præsident Donald Trump i et brev til de øvrige Nato-lande har efterlyst, at der bruges flere penge på forsvar. Det brev er også sendt til den danske regering.

Danmark var i 2017 på en 19. plads over NATO's 29 medlemmer i forhold til, hvad det bruger på forsvar og forventer i år at nå op på at bruge 1,21 procent af BNP.

Til sammenligning brugte USA 3,57 procent af sit BNP på forsvaret, mens Grækenland er næste land på listen med 2,36 procent. At netop det græske forsvarsbudget udgør så stor en del af landets bruttonationalprodukt illustrerer for Søren Espersen, at modellen ikke er fejlfri.

- Med to procent er det en fordel at have et lavt BNP, som Grækenland har arbejdet i mange år på at få. Derfor ligger de helt i topklasse. Man må finde en anden ordning, for det holder ikke, det her.

Vil opgøre per indbygger

Konkret foreslår Dansk Folkeparti, at man i stedet opgør forsvarsudgifterne i forhold til antallet af indbyggere.

De Konservatives udenrigsordfører, Naser Khader, har ikke lagt sig fast på, om den model er den rigtige, men også han kan se fejl i den nuværende model, for Danmark har intet at skamme sig over, siger han.

- Det kan godt være, man skal kigge sig om efter en anden regnemodel. Grækenland leverer på papiret to procent, men meget af det går til pensioner og alt for lidt til det samme som hos os – til være med til at skabe stabilitet i verden. Vi gør meget mere end Grækenland, siger han.

Løkke: Man må ikke stirre sig blind

Efter dagens møde advarer Løkke igen mod udelukkende at se på andelen af BNP, men han tager ikke direkte stilling til Dansk Folkepartis opfordring om at ændre opgørelsesmetoden.

- Det der karakteriserer Danmark er, at hvis man kigger på alt andet end hvor meget, vi bruger, så ligger vi rigtig flot til. Man skal ikke stirre sig blind på de to procent. Hvis dansk økonomi gik i bakgear. Så ville vi pludselig bruge to procent uden at bruge en krone mere, siger han.

Brevet fra den amerikanske præsident indledes med ros, men kritiserer også Danmark for at investere for lidt i sit forsvar. (Foto: DR Nyheder)

Brevet fra den amerikanske præsident

Mindst 10 lande inklusive Danmark har fået et brev før næste uges NATO-topmøde fra den amerikanske præsident.

Landene har alle til fælles, at de ikke lever op til NATO-målsætningen om at bruge to procent af hvert lands bruttonationalprodukt på forsvar.

Den amerikanske præsident fokuserer dog ”for ensidigt på forsvarsudgifter”, lød det allerede i går fra statsminister Lars Løkke Rasmussen som kommentar til brevet

FacebookTwitter