DF og K presser på for at udvide IS-mandat til Syrien

Islamisk Stat skal have bomber i hovedet, uanset hvor de befinder sig, siger DF-ordfører Marie Krarup.

Islamisk Stat kontrollerer en del af Syrien og har deres hovedkvarter i byen Raqqa i den nordøstlige del af landet. (Foto: STRINGER © Scanpix)

Den danske militære indsats mod Islamisk Stat bør udvides til også at gælde Syrien - samtidig skal der ikke kun indsættes F16-kampfly, men også specialstyrker på landjorden.

Sådan lyder det fra Dansk Folkeparti og De Konservative, inden Udenrigspolitisk Nævn fredag formiddag skal drøfte Danmarks mandat i krigen mod terrororganisationen.

- Vi ser positivt på at udvide indsatsen til Syrien, fordi det er vigtigt at bekæmpe Islamisk Stat, og de skal ikke kunne gemme sig bag en landegrænse. De skal have bomber i hovedet, ligegyldigt hvor de er, siger forsvarsordfører Marie Krarup (DF):

- Vi vil også gerne bruge F16-fly og specialstyrker, hvis det er nødvendigt. Der skal ikke være tale om massive landstyrker, men begrænsede specialstyrker kan vi godt acceptere, fordi det er så vigtig at få bekæmpet IS, siger hun.

Ifølge DR Nyheders oplysninger er F16-fly og specialstyrker på dagsorden i Udenrigspolitisk Nævn i morgen, men det er fortsat uklart, hvad mandatet præcis vil indebære.

De Konservatives udenrigsordfører, Naser Khader, mener, det er det vigtigt, at Danmark deltager i en forårsoffensiv mod Islamisk Stat, så terrororganisationens seneste fremmarch mod Jordan kan stoppes.

- Islamisk Stat bliver ved med at rykke frem, og det skaber også endnu større flygtningestrømme. Der er det enormt vigtigt, at vi udvider mandatet, så det også omfatter Syrien, siger Naser Khader, der mener, at specialstyrker kan være kampflyene behjælpelige.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) har tidligere udtalt, at regeringen overvejer at udvide kampflyenes mandat til også at omfatte Syrien.

Også statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har åbnet for, at indsatsen mod terrororganisationen kunne udvides, så ikke kun Irak er omfattet.

Danske kampfly opererede over Irak indtil oktober sidste år, men blev kaldt hjem på grund af nedslidte fly og materiel. I stedet for kampflyene besluttede et bredt flertal i Folketinget at sende en mobil radarstation til Irak.

I begyndelsen af december rettede USA henvendelse til Danmark og bad om mere militær støtte i kampen mod Islamisk Stat.

Sådan bidrager Danmark lige nu:

  • Danmark er del af den amerikansk-ledede koalition af omkring 60 lande, der bekæmper Islamisk Stat (IS) i Irak og Syrien.
  • 120 danske soldater er udstationeret på den irakiske Al Asad Air Base 180 kilometer vest for Bagdad.
  • Her udgør de en træningsenhed, hvor danskerne sammen med amerikansk forsvarspersonel uddanner irakiske soldater til kampen mod IS.
  • Danmark har desuden sendt en radar og ti teknikere til Al Asad Air Base, hvorfra den sender oplysninger om luftrummet til en operationscentral på Al Dhafra Air Base i De Forenede Arabiske Emirater.
  • Cirka 20 danske soldater er udstationeret i luftoperationscentret på Al Dhafra Air Base.
  • Indtil oktober bidrog Danmark desuden med syv F-16 kampfly i Kuwait, hvor de med udgangspunkt i Al Jaber Air Base gennem et år fløj 547 missioner og smed 503 bomber over Irak.
  • Regeringen har meldt ud, at den ønsker kampflyene udsendt igen, men der er foreløbigt ingen dato på, hvornår det i givet fald vil ske.

- De skal have bomber i hovedet, ligegyldigt hvor de er, siger Marie Krarup (DF).

Opslået af DR Nyheder på 3. marts 2016