DF og Konservative: Vi skal lovgive mod diskrimination af dansk kultur

Socialdemokraterne siger nej. Skal vi så også have et religiøst politi, spørger ordfører.

Dansk Folkeparti vil have en lov, der forbyder offentlige institutioner at diskriminere mod dansk kultur. De Konservative vil hellere diskutere © Scanpix (© Scanpix)

Halalslagtet kød, der serveres for alle patienter på Hvidovre Hospital. En censor, der ikke vil give hånd til de kvindelige studerende på Herning HF. Og daginstitutioner i København, der ikke serverer leverpostej, frikadeller og spegepølse for børnene, fordi man har indført forbud mod svinekød, da man ikke vil forskelsbehandle på grund af religion.

Sager som disse er nu blevet for meget Dansk Folkeparti, og integrationsordfører Martin Henriksen vil simpelthen lovgive over for de offentligt ansatte. Det skal nemlig være forbudt kun at tilbyde halalslagtet kød i en institution, mener partiet.

Hvad forestiller du dig, der skal stå i sådan et lovforslag?

- Overskriften skal være "forbud mod at diskriminere dansk kultur." Foreløbig har vi tre eksempler, og de skal skrives ind i loven. Hvis nogen vil have halalkød i en institution, må de selv betale for det eller tage det med. Der skal lovgives mod, at en institution kun serverer halalkød, siger Martin Henriksen til dr.dk.

Så forbud mod kun at servere halalslagtet kød. Er det ikke lidt meget at lovgive ud fra tre eksempler?

- Der er masser af eksempler. Tænk for eksempel på alle de skoler og daginstitutioner, der år for år neddrosler juletraditioner. Sådan noget skal også skrives ind i loven.

Advarsel og fyring

Hvem skal så bestemme, hvad der er dansk kultur?

- Det skal lovgiverne. Tænk på, at vi lovgiver mod folks rygevaner, men når vi snakker om at få indhegnet dansk kultur, så bakker mange andre partier ud. I Dansk Folkeparti får vi masser af spørgsmål om dansk kultur, og jeg følger med i debatten. Så hvis politikerne ikke vil være med til at diskutere det her, så har de et forklaringsproblem overfor deres vælgere, siger Martin Henriksen.

Og hvis man ikke overholder den måske kommende lovtekst, skal konsekvenserne være klare:

- Hvis man ikke retter ind, skal det i første omgang udløse en tjenestelig advarsel. Så vil de fleste rette ind, men gør man alligevel ikke det og insisterer på, at ens kultur skal være altdominerende, betyder det i yderste konsekvens, at man kan miste sit arbejde, siger Martin Henriksen til dr.dk.

K har en udfording

De Konservative bakker op om at diskutere hvad dansk kultur er - men noget tyder på, at Dansk Folkeparti kan få svært ved at skaffe sig et politisk flertal for at lave en lov. Partiet har nemlig en udfordring.

- Tom Behnke, retsordfører i Konservative, hvad forestiller du dig, at der skal stå i et lovforslag?

- Det ved jeg ikke. Det har vi holdt os tilbage fra at diskutere. For mig som politiker er det vigtigst med en holdning. I første omgang vil vi diskutere det, siger han til dr.dk.

Men vil I have en lov eller vil I ikke have en lov?

- Grænsen går der, hvor jeg som dansker bliver pålagt, at jeg skal leve på en helt anden måde, end vi har gjort indtil nu. Det vil jeg ikke acceptere. Det er fint at tage hensyn til, at nogle har religiøse overbevisninger - men at pålægge mig og mine børn, at vi skal følge det, er jeg imod. Vi vil gerne have en lov, hvis det kan lade sig gøre, siger han.

Frikadeller og juletræ

Dansk Folkeparti får med andre ord brug for De Konservatives opbakning, hvis en lov skal blive til virkelighed - og det ved Martin Henriksen godt.

- Jeg går ud, at når De Konservative melder ud, som de gør, så er de klar til at gå skridtet videre. Ellers giver det ikke mening, siger han.

Men forslaget vinder ingen varm modtagelse hos Socialdemokraterne. Her afviser Trine Bramsen at indføre en lov, der skal beskytte dansk kultur.

- Jeg undrer mig meget, for forslaget fra de to partier betyder vel, at de mener, dansk kultur er svag og ikke kan klare sig selv, siger hun.

- Og skal man så tvinge danskere til at spise frikadeller og danse om juletræ? Og hvad skal der ske, hvis man ikke gør? Skal vi indføre et kulturpoliti?

- Jeg kan ikke se formålet med en lov, og hvem skal i øvrigt definere, hvad dansk kultur er. Selvfølgelig skal man på institutionerne have mulighed for at fravælge mad og symboler, man ikke ønsker at være en del af, men den slags foregår altså bedst ude på institutionerne, slår Trine Bramsen fast.