DF og S i kras kritik: Regeringen giver falsk indtryk af 2025-plan

I regeringens 2025-plan er der kun lavet beregninger, der viser forskellige familietyper, der vinder på planen. Familietyper, der ender med et samlet minus, er undladt. Det kritiserer S og DF, mens Venstre afviser kritikken.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) afviser, at regeringen giver et falsk indtryk af 2025-planen. (Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix 2016) (Foto: Ólafur Steinar Gestsson © Scanpix)

Regeringen har regnet på 12 forskellige familietyper i deres 2025-plan - men ikke på lige netop pensionister, der bor i ejerbolig.

Og det er netop den gruppe, der i 2025-planens skattereform står til at skulle betale en del af regningen for de skattelettelser, som der samtidig er lagt op til.

Og det får Dansk Folkepartis finansordfører René Christensen til at kalde det for noget 'hokus pokus', mens Socialdemokratiets skatteordfører Jesper Petersen mener, at der er blevet spekuleret i hvilke beregninger, der skulle fremgå af planen:

- Det er meget påfaldende, for regeringen kan jo godt regne ud, at nogle pensionister vil komme til at miste på deres politik, så lige dem har de ikke regnet på. De burde i stedet stå ved, at der er en stor gruppe af pensionister i ejerboliger, der vil miste på deres politik, siger Jesper Petersen.

Det afviser skatteminister Karsten Lauritzen (V) dog:

- Det er en meget begrænset del af den gruppe, der vil blive ramt af den mindre skatteværdi af rentefradraget - og beløbene er relativt små. Man kan jo regne på alle mulige ting, og det hjælper Folketinget os så også med, siger han. Med henvisning til de spørgsmål, der kommer fra partierne.

Taber 2.700 kroner om året

Efter regeringen sidste måned fremlagde planen har Folketingets Skatteudvalg rykket skatteministeren for blandt andet en samlet beregning af, hvad regeringens 2025-plan vil få af økonomisk betydning for et pensionistægtepar med renteudgifter på omkring 30.000 kroner.

Samlet set viser det, at ægteparret står til at tabe omkring 2.700 kroner om året.

Og det får Dansk Folkepartis René Christensen til at ryste på hovedet:

- Det skulle være så fint som muligt, og derfor er de her torne blevet udeladt. Det bekræfter os i, at regeringen gerne har ville sælge den her pakke på en bestemt måde.

Pensionister betaler del af skattelettelser

Nye beregninger fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser også, at folkepensionisterne kommer til at betale en del af regningen for de skattelettelser, som regeringen vil give til danskere, der arbejder.

Det skyldes, at regeringen vil beskære rentefradraget. Det lavere rentefradrag vil samlet set betyde en ekstra skatteregning til halvdelen af landets pensionister. Det er typisk dem, der bor i ejerbolig og stadig har gæld i boligen.

Langt de fleste af pensionisterne vil miste mindre end 500 kr. om året, men omkring 100.000 pensionister må vinke farvel til 2000 kr. eller mere om året.

Til sammenligning vil en LO-familie med to børn i ejerbolig få en gevinst på 7.600 kr. årligt ud af regeringens forslag til skattereform, viser regeringens egne beregninger.

Når regeringen får et plus for alle familietyper, hænger det også sammen med, at den medregner afskaffelse af PSO-afgiften, som giver lavere elpriser. Plus en række såkaldte dynamiske effekter af regeringens vækstpakke.

De effekter stiller dog både S og DF store spørgsmålstegn ved.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter