DF og S kræver hashhandlen væk fra Christiania

Den omfattende hashhandel på Christiania skal stoppes, kræver en alliance bestående af Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne.

Hashhandlen er blevet for voldsom i Pusher Street på Christiania og skal væk, lyder kravet fra Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti. (Foto: © JEPPE MICHAEL JENSEN, Scanpix)

Hashhandlen skal væk fra Pusher Street.

Sådan lyder det opsigtsvækkende krav fra en lige så usædvanlig alliance i netop det spørgsmål: Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne: For hashhandlen, som er blevet til en milliardforretning for bagmændene på Fristaden Christiania, skal en gang for alle stoppes.

- Vi vil have fjernet hashhandlen på Christiania. Det er forbudt at sælge hash i Danmark, og det skal man tage bogstaveligt i et retssamfund. Det er ikke holdbart, at vi har områder i Danmark, hvor man bare tillader ulovligheder, som det sker i Pusher Street, hvor der helt åbenlyst handles hash hver eneste dag, siger formanden for Folketingets retsudvalg Peter Skaarup fra Dansk Folkeparti.

Han kræver, at justitsminister Søren Pind (V) nu går i aktion.

- Søren Pind skal lave en handlingsplan, så vi kan tro på, at vi får fjernet hashhandlen fra Christiania. Hash er meget skadeligt for den enkelte. I det omfang unge mennesker har adgang til hash, kommer de ofte ud i et misbrug. Og det kan ikke passe, at vi siger til resten af den danske befolkning, at lige her i Pusher Street er det i orden at begå ulovligheder, siger Peter Skaarup.

Hvis Søren Pind ikke nu går i gang med at lave en slagplan for, hvordan hashhandlen stoppes i Pusher Street, vil Dansk Folkeparti indkalde til en forespørgselsdebat i Folketinget med henblik på at samle et politisk flertal, der presse en ny strategi igennem, der en gang for alle fjerner den ulovlige hashhandel på Christiania. En handel, der ifølge politiet og pushere selv tidligere er blevet vurderet til at runde en milliard i omsætning om året.

S skærper kursen over for fristaden

Og Venstres-regeringen bliver også presset fra den anden side af Folketinget. Socialdemokraterne danner nemlig alliance med Dansk Folkeparti i kravet om et endeligt opgør med hashhandlen på Christiania. Dermed skærper partiet sin linje i forhold til Christiania.

- Miljøet på Christiania er råt, og vi ser jo desværre at problemerne på Christiania i øjeblikket eskalerer. Man skønner, at der bliver handlet narko for milliarder af kroner. Og det er selvfølgelig ikke holdbart.

- Det er ikke meningen, at vi skal have steder i Danmark, hvor lov og orden ikke overholdes. Vi vil sikre, at vi får sat en stopper for den åbenlyse hashhandel, der til daglig foregår på Christiania, siger Trine Bramsen, der blandt andet vil have Københavns Politi og andre myndigheder til at øge indsatsen.

- Det handler både om flere politiaktioner, og det handler altså om nye redskaber til politiet, så de kan sætte ind der hvor de kriminelle er. Der er altså behov for at vi får politiet op i et ekstra gear, siger hun.

Også Peter Skaarup ser gerne, at myndighederne "smider fløjlshandskerne" i forhold til pusherne og ikke mindst bagmændene.

- I det omfang der er ressourcer til det, vil det være fint med flere politiaktioner. For vi kan ikke leve med en situation, hvor hashhandel er lovligt i Danmark – for det er jo det, der er situationen – og der så alligevel foregår en helt åbenlys ulovlig hashhandel på Pusher Street.

- Vi mener, at man skal nytænke indsatsen mod hashhandlen på Christiania. Blandt andet vil vi gerne have nedsat en task force i Skat, hvor man går efter bagmændene, siger Peter Skaarup.

Socialdemokraterne mener også, at pusherne skal rammes langt mere effektivt, end det sker i dag.

- Indsatsen på Christiania skal op i et helt nyt gear. Vi skal sørge for at vi effektivt bekæmper de organiserede kriminelle, der står bag narkohandlen på Christiania, siger Trine Bramsen.

Hvad er det, der får jer i Socialdemokraterne til at kræve en hårdere kurs i forhold til Christiania?

- De seneste år har vi sat ind med initiativer, der har haft en rigtig god effekt. Vi indførte jo selv task force Pusher street, og vi satte målrettet ind i forhold til den organiserede kriminalitet, men vi bliver altså nødt til at erkende, at handlen med narko har taget til.

- Derfor skal der sættes ekstra hårdt ind over for de kriminelle. Det er altså andre midler, der skal til nu. Derfor bakker vi fuldt op om, at man sætter hårdt mod hårdt over for de her kriminelle, siger Trine Bramsen.

Kræver plan fra Pind

Begge partier kræver, at justitsminister Søren Pind (V) hurtigt får lavet en slagplan for, hvordan man stopper hashhandlen på Pusher Street.

- Søren Pind og regeringen må komme med en handlingsplan for, hvordan han vil bekæmpe hashandel i Pusher Street, siger Peter Skaarup og efterlyser, at justitsministeren træder i karakter.

En målsætning, som politiets særlige task force Pusherstreet allerede har i dag. Gruppen blev nedsat i 2012 og gennemfører jævnligt razzia på Pusher Street. Den indsats har dog ikke ændret på, at der hver dag stadig sælges hash i store mængder fra de cirka 30 hashboder i Pusher street.

- Man er nødt til at stresse Christiania på en helt anden måde, end man har gjort hidtil. Den store handel med narko og hashandel, der er på Christiania, vil bare fortsætte, hvis vi ikke gør noget, siger Peter Skaarup.

Men hvis man stopper hashhandlen på Christiania, så flytter handlen vel bare andre steder ud i de københavnske beboelseskvarterer. Og så er I vel lige vidt?

- Argumentet om, at hvis man bekæmper ulovlighederne et sted, så flytter de bare et andet sted hen, den køber jeg simpelthen ikke. Det er en forpligtelse for myndighederne at bekæmpe ulovligheder uanset hvor de sker henne i Danmark. Det er en bunden opgave for justitsministeren at sikre, at der ikke længere bliver set gennem fingre med hashhandlen i Pusher Street, siger Peter Skaarup.

Justitsminister Søren Pind (V) har ikke ønsket at stille op til interview.

https://www.facebook.com/drpolitik/posts/1577666802547799