Det er langt fra godt nok, når kun omkring 2-3 procent af hovedstadens overvågningskameraer er registret, som regeringen for et år siden bebuede, skulle ske i en stor udstrækning indenfor en et-årig forsøgsperiode.
Det mener Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet.
Og det lille antal får nu de to partiers retsordførere til at komme med en kraftig kritik af justitsminister Søren Pape Poulsen (K) for ikke at have sikret, at kameraregistret er kommet ordentlig op at køre.
- Jeg er meget skuffet over, at det dels ikke er rullet ud endnu, og at antallet er så lavt. For vi blev jo netop stillet i udsigt, at der ville være en betydelig andel, der tilsluttede sig det her register, siger Trine Bramsen (S) og fortsætter med en bredside til
regeringen:
- Det var jo netop politiet, der sagde, at hvis de skulle pege på et redskab, der kunne være godt i forhold til at sikre bedre og hurtigere opklaring af terrorangreb, så var det registrering af kameraer. Så jeg forstår ikke, hvorfor regeringen er så fodslæbende i forhold til det.
DF langer ud efter politiet
Da daværende justitsminister Søren Pind (V) iværksatte det et-årige projekt med kamera-registret lovede han netop, at ”registret vil få en betydelig dækningsgrad”.
Efter terrorangrebet på Krudttønden i 2015 måtte Københavns Politi nemlig bruge kostbar tid på at køre rundt og lede efter kameraer, der havde filmet gerningsmanden Omar El-Hussein, som skød to mænd.
Derfor krævede et flertal uden om regeringen i kølvandet på angrebet, at der blev oprettet et kameraregister hos politiet.
Det register etablerede den daværende Venstre-regering i efteråret 2016 som en et-årig forsøgsordning i København. Men her over ni måneder efter registret blev rullet ud, indeholder det altså ifølge Københavns Politi kun 8.000 kameraer
Og derfor langer Dansk Folkeparti nu også ud efter politiet:
- Det er stærkt utilfredstillende. Og det både politiet og regeringen, der ikke leverer på det. For det er et alt, alt for lavt antal – og vi var jo stillet noget helt andet i udsigt, så det er bare for dårligt, siger Peter Kofod Poulsen (DF) og fortsætter:
- Vi var jo stillet i udsigt, at det her skulle have en betydelig dækningsgrad, og der må vi jo sige, at med 8.000 kameraer ud af de mange, mange kameraer, der hænger rundt omkring, så er der ikke leveret på den opgave.
Ifølge Sikkerhedsbranchen svarer politiets registreringer kun til 2-3 procent af de cirka i alt 300.000-400.000 kamera, der skønnes at være i København.
K: Der er sket et svigt
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra den nuværende justitsminister Søren Pape Poulsen (K), men hans gruppeformand Mette Abildgaard (K) erkender, at 'det ikke er tilfredsstillende':
- Det her er et projekt, som Søren Pape Poulsen overtog fra den tidligere justitsminister i en tid, hvor der har været andre problemer og meget andet, der har krævet opmærksomhed, siger hun.
- Men det er klart, at det skal gøres bedre, og det ved jeg, at Søren (Pape Poulsens red.,) også vil sætte sig i spidsen for efter sommerferien, siger hun.
Svigter i kampen mod terror ved, at det her ikke er bedre oppe at køre?
- Vi evaluerer det her pilotprojekt, når der er et gået år, og så er vi meget åbne for at udbrede det her register.
Har ministeren svigtet?
- Når der ikke er blevet registret flere kameraer, så er det et svigt, men hvem ansvaret er hos, skal jeg ikke kunne sige, siger Mette Abildgaard.