DF og SF er skeptiske over for regeringens forslag om tvangsopsparing for folk på overførselsindkomst

Flere partier tager afstand fra regeringens forslag om at tvinge folk på overførselsindkomster til at spare to procent af deres ydelse op til pension.

Gitte Sørensen fra Aalborg, er en af de kontanthjælpsmodtagere, der vil få mindre udbetalt i offentlig ydelse, hvis regeringens forslag om tvungen opsparing for overførselsindkomster bliver gennemført. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Regeringen risikerer igen blive bragt i mindretal på et af sine centrale politiske forslag.

Flere partier med Dansk Folkeparti i spidsen udtrykker nemlig stor modstand mod at tvinge ledige og andre på overførselsindkomst til at betale ind til pension. Regeringens pensionsudspil indebærer, at folk på overførsel og lønmodtagere med en lille pensionsopsparing tvinges til at spare op startende med en kvart procent fra 2019 stigende til to procent i 2026. Penge, der bliver taget fra deres overførselsindkomst.

Men der er tale om personer, der i forvejen har så få penge at gøre godt med, at det ikke vil være rimeligt at mindske deres rådighedsbeløb og flytte penge over på en pensionsopsparing, lyder det samstemmende fra Dansk Folkeparti og SF.

- Udfordringen her er jo, at man som kontanthjælpsmodtager ikke har så meget at spare op af. Det vil være rigtig svært at pille penge ud af kontanthjælpen, siger Dansk Folkepartis finansordfører, René Christensen.

Så I siger nej til regeringens forslag om tvungen opsparing for overførsler på to procent?

- Vi er enige i tankesættet, for det er vigtigt, at man har sikkerhed for, at man kan have et værdigt og godt liv i forhold til sin økonomi, når man bliver pensionist. Men modellen skal i hvert fald justeres. Regeringen har lagt den rene vare frem, og sådan tror jeg bestemt ikke, at det ender.

Hvad er problemet med regeringens forslag?

- Problemet er, at særligt dem, som ikke har nogle tillægsydelser eller andet, har et meget lille rådighedsbeløb. Så kan man selvfølgelig sige, at dermed er to procent jo heller ikke ret meget – kun nogle få hundrede kroner – men når man er nede i den ende af indkomstskalaen, så betyder nogle få hundrede kroner altså ret meget, og det skal vi have fundet en løsning på, siger René Christensen.

Socialdemokratiet lurepasser

Hvad Socialdemokraterne mener om regeringens forslag, har det ikke været muligt at opklare. Partiformand Mette Frederiksen ønsker ikke at stille op til interview, men henviser til partiets politiske ordfører, Nicolai Wammen, eller finansordfører Benny Engelbrecht. Heller ikke de to ønsker dog at svare på spørgsmål om regeringens forslag før i næste uge, meddeler Socialdemokratiets pressechef.

SFs formand Pia Olsen Dyhr er derimod klar i mælet.

- Jeg synes grundlæggende, at det er fornuftigt, at alle sparer op til pension, for ellers kommer nogle i klemme, når de bliver gamle. Men når det handler om folk på overførsler, så vil jeg foreslå, at man lægger de penge til pension oveni det, de får i ydelse, så det ikke betyder, at de får en lavere indtægt, siger Pia Olsen Dyhr.

- Folk på overførselsindkomst har i forvejen en ganske lav indtægt. De har knapt nok råd til at betale for mad, medicin og fritidsinteresser, så vi kan ikke kræve yderligere af dem, siger Pia Olsen Dyhr og beskylder regeringen for med forslaget at skabe yderligere ulighed i samfundet.

Venstre vil sikre mindre ulighed

Finansminister Kristian Jensen (V) begrunder forslaget med, at rigtig mange oplever en stor indkomstnedgang, når de bliver pensionister, fordi de ikke har sparet op undervejs.

- Og det gælder rigtig mange af dem, der er på kanten af arbejdsmarkedet, og som har været på overførselsindkomst. Vi vil gerne sikre, at der er en opsparing til dem, når de bliver pensionister, og derfor ønsker vi denne obligatoriske opsparingsmodel, siger Kristian Jensen og afviser kritikken fra SF.

- Vi tager ikke penge fra nogen. Vi sørger for, at der bliver lavet en opsparing, så man ikke oplever at den store nedgang i rådighedsbeløbet, som rigtig mange pensionister i dag oplever, fordi de ikke sparer op til deres egen alderdom. Det vil være med til at sikre, at vi har en mindre ulighed i alderdommen, end det vi oplever i øjeblikket, fastslår finansministeren.

Radikale er åbne

Den radikale partileder, Morten Østergaard, er mere åben over for regeringens forslag.

- Det er ekstremt vigtigt, at alle gennem hele livet sparer op til deres pension – også dem der er på overførselsindkomst i en for stor del af deres tid på arbejdsmarkedet, og derfor er vi åbne over for regeringens forslag. Men i forhandlingerne skal vi have et skarpt blik på dem i Danmark, der har mindst. Ikke mindst fordi vi har en regering, der har indført kontanthjælpsloft og integrationsydelse, siger Morten Østergaard.

Facebook
Twitter