DF og V om børnecheck: Regeringen må sætte hælene i over for EU

Regeringen må finde en løsning for at sætte et nyt værn op om de danske velfærdsydelser. Det mener DF og V efter EU har meddelt Danmark, at EU-borgere skal have børnecheck fra dag et.

Venstres skatteordfører opfordrer regeringen til hen over sommeren at arbejde intensivt med at finde andre værn, der kan sættes op mod, at der skal være så let adgang til ydelser fra det danske velfærdssamfund.

Thorning-regeringen må knalde hælene i over for EU og finde et nyt værn om de danske velfærdsydelser. Det er Venstre og Dansk Folkeparti enige om, efter at EU har meddelt Danmark, at EU-borgere skal have børnecheck fra dag et.

Ifølge Skatteministeriet vil det såkaldte optjeningsprincip for arbejdstagere fra andre EU-lande blive ændret i næste folketingsår som følge af en henvendelse fra EU-Kommissionen.

Det var VK-regeringen, der indførte princippet om optjening for EU-borgere fra andre lande, før de kunne få adgang til børnecheck.

EUs afgørelse dybt frustrerende

- Det var urimeligt, at EU-borgere kunne komme hertil på et kortvarigt sommerjob, lade familien blive hjemme, men alligevel være berettiget til børnecheck, siger Venstres skatteordfører Torsten Schack Pedersen til Ritzau.

Schack finder, at EUs afgørelse er dybt frustrerende.

- Jeg vil opfordre regeringen til hen over sommeren at arbejde intensivt med at finde andre værn, der kan sættes op mod, at der skal være så let adgang til ydelser fra det danske velfærdssamfund.

Alvorlige udfordringer for sociale ydelser

- Det er ikke rimeligt, at den danske kasse står åben fra dag et. Vi har også haft sagen om SU, som udlændinge har adgang til. Det vidner om, at der er alvorlige udfordringer for de sociale ydelser, og dem skal vi undgå, siger Torsten Schack Pedersen.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, mener, at det kommer som en bombe, at EU-Kommissionen har haft held med at kue regeringen.

Og partiets skatteordfører Dennis Flydtkjær mener, at EU simpelthen er gået for vidt i sin harmonisering af landene, når EU-borgere fra andre lande har ret til børnecheck fra dag et, mener han.

DF: Regeringen må sætte en fod ned

- Det er ikke rimeligt at Danmark ikke selv kan opretholde de sociale ydelser, som vi ønsker, da de hele tiden bliver undergravet af EU. Regeringen er nød til at sætte en fod ned og meddele EU, at Danmark ikke vil følge EU på dette område, siger han.

Dennis Flydtkjær minder om, at Danmark har et højt skattetryk og mange sociale goder.

- Det er total undergravende for det danske velfærdssamfund, hvis vi ikke har lov til at lave optjeningsprincipper for at beskytte os imod udlændinge, som kommer hertil for de høje danske ydelser. Det er vi simpelthen nødt til at sige fra overfor.

- Det kan brede sig til andre sociale ydelser som eksempelvis folkepensionen, og EUs harmoniseringstrang vil gøre det umuligt at bevare det danske velfærdssamfund, mener Dennis Flydtkjær.

/ritzau/