DF: Om nødvendigt skal politiet bruge magt mod burkaklædte kvinder

Hvis regeringens lovforslag om burkaforbud bliver stemt igennem, kan politiet risikere flere konfrontationer.

Niqab'en - den beklædning, som flere af kvinderne på billedet går med, står til at blive forbudt. (Foto: © Jens nøRgaard Larsen, Scanpix)

Scenariet, hvor en betjent ser en kvinde iført niqab på gaden, giver hende en bøde og tager niqabben af hende, kan snart blive en realitet.

Og det glæder Dansk Folkepartis udlændinge- og integrationsordfører Martin Henriksen, hvis parti siden 2009 har ønsket et forbud. I dag valgte S at støtte DF og regeringens forslag om et forbud. Dermed er flertallet hjemme, og forslaget ventes fremsat for Folketinget i næste uge.

- Hvis forslaget går igennem, og politiet opdager nogen med eksempelvis burka eller niqab, så skal det stoppes. Det kan ske ved at politiet konkret beder personen om at tage niqabben eller burkaen af, og så skal der gives en bøde.

Hvordan kommer det så til at foregå i det praktiske? Skal politiet lave razziaer og den slags?

- Jeg forestiller mig ikke, at der kommer til at være målrettede og planlagte aktioner ved bestemte områder. Hvis lovforslaget går igennem, og politiet ser en kvinde i niqab, så er det ulovligt, og så skal politiet stoppe det og give bødestraf. Ligesom andre forbrydelser.

- Selvfølgelig må politiet bruge magt

Hvor langt skal politiet gå for at stoppe forbrydelsen?

- De skal selvfølgelig bede vedkommende om at tage den ulovlige beklædning af. Vil vedkommende ikke det, søger personen jo en konfrontation med ordensmagten. Selvfølgelig skal politiet gøre sig meget umage med at tale vedkommende til rette, inden de bruger magt.

Men politiet må godt bruge magt?

- Selvfølgelig må de det. Nogen vil bevidst opsøge konfrontationen og insistere på at beholde beklædningen på. Der kan politiet så i sidste ende være tvunget til at tage fat i personen, ind i politibilen og til den nærmeste politistation, hvor vedkommende så kan sidde og tænke over tilværelsen, indtil de tager den af, siger Martin Henriksen.

Socialdemokratiet krævede en række sociale tiltag føjet ind i forbuddet for at stemme for det.

Hvornår i denne her proces skal politiet så spørge kvinden, om de føler sig undertrykt eller er underlagt negativ social kontrol?

- Den slags har altid været en del af politiets arbejdsopgaver. Man kan sige, at det er en præcisering af en opgave, som de allerede udfører.

Jeg har altså svært ved at se, hvornår politiet i det her forløb, man spørger vedkommende, om de bliver tvunget til at gå i niqab, og på den måde komme en negativ social kontrol til livs.

- Socialdemokratiet mente, at den del var meget vigtig at få. Og hvis det skal med, for at vi kan få et burkaforbud, så fred være med det. Nogen vælger jo selv at gå i niqab og burka, det er klart. Og så kan du have ret i, at hvis en kvinde sidder på politistationen, fordi hun ikke ville tage burkaen af, og betjenten spørger; hvordan kan vi ellers hjælpe dig, det får man ikke rigtigt noget ud af. Men det er ikke afgørende for os, siger Martin Henriksen.

Det står der om politiets opgave i forslaget

  • Hvis politiet får mistanke om negativ social kontrol, skal politiet vurdere, om man skal efterforske et strafbart forhold, eller om personen bør tilbydes hjælp.

  • Det kan blandt andet ske, hvis personen giver udtryk for at være underlagt tvang eller andet pres for at bære ansigtstildækkende beklædning.

  • Politiet skal efter en konkret vurdering undersøge, om der er oplysninger om personen i politiets systemer eller andre tegn på negativ social kontrol.

  • Politiet vil kunne vejlede om muligheden for at søge rådgivning og støtte til at komme ud af et undertrykkende miljø.

  • Politiet kan for eksempel selv henvise en kvinde til et kvindekrisecenter, hvis det oplyses, at kvinden har været udsat for vold, trusler om vold eller tilsvarende krise i relation til familie- eller samlivsforhold.

  • Politiet kan også inddrage kommunen, der derefter vil være ansvarlige for støtte.Kilde: Justitsministeriet

Formanden for Politiforbundet, Claus Oxfeldt, siger til DR, at han er tryg ved, at politibetjentene på gaden er i stand til at udføre opgaven, da den slags vurderinger allerede er en del af jobbet.

Lovforslaget forventes at blive fremsat i næste uge.