DF om regeringens asylpolitik: Enhver kan se løfterne ikke er overholdt

Danmark tager en større del af Europas asylansøgere end før valget, viser tal fra Eurostat.

Fra juli til oktober er der sket en stigning i den andel, Danmark tager af Europas samlede antal asylansøgere. (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

Regeringen er ikke klar til at gøre, hvad der skal til for at leve op til de løfter, de gav i valgkampen.

Sådan lyder meldingen fra Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen, efter tal fra den europæiske statistikbank, Eurostat, viser, at regeringen ikke er lykkedes med den såkaldte straksopbremsning af asylansøgere, som den ellers lovede før valget.

- Løfterne er ikke overholdt, det kan enhver jo se. Og det er, fordi regeringen og andre partier ikke er parate til at gøre det, der skal til for at bremse udviklingen, siger han.

- Det er vi fra Dansk Folkepartis side. Derfor har vi også presset på for, at der kommer stramninger, og det gør der nu, men vi ønsker også, at der kommer yderligere tiltag på bordet, siger Martin Henriksen.

Tallene fra Eurostat viser, at Danmark i oktober fik 2 procent af det samlede antal asylansøgere i Europa. Og det er væsentligt højere, end før Venstre overtog magten i juni, hvor Danmark tog 1,1 procent af asylansøgerne.

Grænsekontrol kan reducere antallet af asylansøgere

Martin Henriksen mener blandt andet, at regeringen burde udbygge den midlertidige grænsekontrol.

- Hvis man gennemfører den grænsekontrol, som Dansk Folkeparti ønsker, så ville det betyde, at antallet af asylansøgere ville falde dramatisk, siger Martin Henriksen.

Er det ikke naturligt, at den ekstraordinære situation, som Europa står i, giver flere asylansøgere?

- Det er naturligt med de nuværende regler, og som systemet er indrettet. Derfor vil vi jo gerne have, at man omlægger asylpolitikken, og i den nuværende situationen var det oplagt at supplere den eksisterende grænsekontrol, så politiet fik mulighed for at afvise asylansøgere ved grænsen, siger Martin Henriksen.

Venstre afviser kritikken

Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, mener tværtimod, at regeringen er lykkedes med sin straksopbremsning.

- Hvis man sammenligner det antal, der kom til i juli og august, med det antal, der kom i juli og august i 2014, så er det færre både i den procentvise andel, men også i absolutte tal, så jo straksopbremsningen virkede, og den have en effekt, siger han.

Han påpeger, at der så skete en eksplosion i antallet af asylansøgere i hele Europa omkring september, som også gav en stigning i Danmark.

- Derfor er man nu fra regeringens side i gang med en række tiltag for at dæmme op for den tilstrømning til Danmark, siger han.

Regeringen er ikke klar til at gøre, hvad der skal til for at leve op til de løfter, de gav i valgkampen.Sådan lyder meldingen fra DF's Martin Henriksen.

Opslået af DR Politik på 16. januar 2016