DF om regeringens "forbillede": Akutteam forebygger ikke indlæggelser

Et vestjysk akutteam forebygger alligevel ikke indlæggelser, viser evaluering.

Man kan ikke nedbringe antallet af indlæggelser på landets sygehuse ved at kopiere et særligt akutteam i Esbjerg, som regeringen ellers har gjort til et forbillede i sin sundhedsreform, konstaterer DF. (Foto: MATHIAS BOJESEN © Scanpix)

Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, blev overrasket, da hun læste en ny evaluering af et meget rost akutteam i Esbjerg.

Modsat hvad regeringen har påstået, har akutteamet nemlig ikke formået at forebygge indlæggelser på sygehuset.

Da regeringen for en måneds tid siden præsenterede sin sundhedsreform, var det med en målsætning om 40.000 færre indlæggelser i 2025 – især af ældre medicinske patienter.

Akutteamet i Esbjerg blev fremhævet som "et forbillede", der skulle udbredes til resten af landet for at bidrage til at nå målet.

Men den nye evaluering fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, Vive, konkluderer, at akutteamet ikke har forebygget indlæggelser - og at andre lignende forsøg med at forebygge indlæggelser heller ikke har virket.

- Det er interessant, at man ikke hindrer indlæggelser, og det skal man da tage til efterretning, siger Liselott Blixt.

- Modellen er jo ok, men det er ikke der, vi hindrer de her indlæggelser, erkender hun.

Akutteamet er et samarbejde mellem Sydvestjysk Sygehus og Esbjerg Kommune og består af 12 sygeplejersker, der tager sig af især ældre og svækkede borgere med kronisk sygdom. Og både patienter og personale er tilfredse med ordningen, viser evalueringen. Derfor er der stadig inspiration at hente i Esbjerg, mener Liselott Blixt:

- Borgerne er tilfredse, fordi de for eksempel ikke skal ud af huset og hen på sygehuset for at få taget nogle prøver, men de kan sidde i deres eget hjem og få besøg. Så det gavner den enkelte borger. Så jeg synes, det skal udbredes, men jeg tror ikke på, at det er der, man henter de indlæggelser, som vi gerne vil.

S: 40.000 færre indlæggelser er urealistisk

Socialdemokratiets sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen, beskylder regeringen for ikke at have gjort sit hjemmearbejde godt nok. Han medgiver, at patienter og personale har været tilfredse med ordningen, og at de gode erfaringer kan inspirere andre steder i landet.

- Men man skal ikke foregive, at det reducerer antallet af indlæggelser. Derfor kommer rapporten på et vigtigt tidspunkt, siger han og kalder regeringens målsætning om 40.000 færre indlæggelser i 2025 for urealistisk.

Men er du enig med regeringen i, at antallet af indlæggelser skal nedbringes?

- Jeg synes, man skal vende den om og sige, at ingen patienter skal indlægges unødvendigt på sygehuset, for det er ikke det bedste sted at være, hvis man eksempelvis er svag og gammel, siger Flemming Møller Mortensen og tilføjer:

- Vi skal sørge for, at der er plads til dem, der har brug for en indlæggelse – og dem, der ikke har brug for det, der skal vi sørge for, at der er et tilbud, der rummer en rigtig høj grad af faglighed tæt på deres hjem. Derfor foreslår vi nærhospitaler, for der er for mange, der har alt for langt til sundhedsvæsenet i dag.

Det har ikke været muligt at få et interview med hverken sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) eller en ordfører fra et af de tre regeringspartier bag sundhedsreformen.

Men i et skriftligt svar udtaler Ellen Trane Nørby:

- Akutteamet i Esbjerg har formået at skabe mere tryghed og mere sammenhæng for de ældre medicinske patienter. Det er utroligt positivt. Samtidig er kommunen en af de kommuner i landet, der er allerbedst til at forebygge indlæggelser. De resultater skal vi da bruge i det videre arbejde med at skabe et bedre og mere nært sundhedsvæsen. Også selvom målet med at nedbringe de forebyggelige indlæggelser yderligere ikke er nået.

Facebook
Twitter