DF-ordfører: Grønland styrer mod økonomisk kollaps

Opførelsen af tre nye lufthavne er med til at føre Grønland mod økonomisk afgrund, siger Søren Espersen (DF).

Søren Espersen havde bedt statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) redegøre for den grønlandske selvstændighedsproces og landets økonomi. (Foto: NILS MEILVANG © Scanpix)

Det grønlandske selvstyre mangler både vilje og evne til at løse samfundets strukturelle udfordringer, alt imens de ledende politikere bruger al deres energi på at indføre selvstændighed.

Sådan lyder det fra Dansk Folkepartis grønlandsordfører, Søren Espersen, ved en forespørgselsdebat i Folketingssalen.

Her havde Søren Espersen bedt statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) redegøre for den grønlandske selvstændighedsproces og landets økonomi.

Det har DF-ordføreren gjort, fordi han er bekymret for Grønland.

- Vi taler om et land med kun 45.000 indbyggere. Grønland er en del af kongeriget Danmark og som sådan omfattet af Grundloven.

- Grønland er repræsenteret i Folketinget, alle på Grønland er danske statsborgere og kan få et dansk pas.

- Derfor har vi som Folketingsmedlemmer ikke bare ret, men også pligt til at reagere, når vi er vidne til, at Grønland styrer mod økonomisk kollaps og dermed en social katastrofe, siger Søren Espersen ved fredagens debat.

Han mener blandt andet, at opførelsen af tre nye lufthavne i Grønland til en samlet pris på fire milliarder kroner fremskynder den proces.

Løkke: Tilskud kan ikke fortsætte

Danmarks tilskud til Grønland kan ikke fortsætte i tilfælde af selvstændighed.

Sådan lyder det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ved forespørgselsdebatten.

- Jeg kan ikke se en situation for mig, hvor statens tilskud eller opgaveløsning fortsætter i en længere periode efter Grønlands selvstændighed.

- Det er min linje, og det var der også bred politisk enighed om i Folketinget ved en debat sidste år, siger Lars Løkke Rasmussen ved fredagens debat.

/ritzau/

FacebookTwitter