DF på retræte efter "klodset" udtalelse: Vi skal ikke dræbe danske IS-krigere

Det beskidte arbejde må overlades til andre, lyder det nu fra DF-toppen efter ”forvirring om linjen” i Syrien.

- At vi skulle gå specifikt efter at likvidere, det har vi ikke ment. Det har Peter heller ikke ment, siger DF-næstformand Søren Espersen, efter at retsordfører Peter Kofod Poulsen ifølge sig selv har udtalt sig "klodset". (Foto: KELD NAVNTOFT © Scanpix)

Dansk Folkepartis retsordfører har ifølge sig selv givet anledning ”til forvirring om linjen” i partiet, og DF er nu på tilbagetog.

Sagens kerne er dagens forsidehistorie i Jyllands-Posten, hvor retsordfører Peter Kofod Poulsen (DF) foreslår, at Danmark deler efterretninger med vores allierede, hvis vi har viden om danske syrienkrigere, der kæmper for eksempelvis Islamisk Stat.

På den måde kan britiske, franske eller amerikanske styrker dræbe danske IS-krigere, lyder det.

- Hvis en specialstyrke møder dem, er det meget fornuftigt set ud fra et sikkerhedssynspunkt at eliminere den fjende og sørge for, at de mennesker ikke er i stand til at rejse tilbage og eventuelt lave et terrorangreb på dansk jord, siger Peter Kofod Poulsen til Jyllands-Posten.

Sent onsdag aften blev Peter Kofod Poulsen interviewet af DR Nyheder om forslaget, og her bekræfter DF-retsordføreren sin holdning om, at Danmark bør gå efter at dræbe egne statsborgere.

Målet er at likvidere danske statsborgere, som I har en formodning om er i krig?

- Ja, målet er, at vi eliminerer de folk, som kan være udrejst til de her konfliktområder, som kæmper for IS, og som kan være til fare for civilbefolkningen og specialstyrker, der måtte operere i området. Og potentielt øge terrorrisikoen, hvis de vender hjem, ja, siger Peter Kofod Poulsen til DR onsdag aften:

”Det har Peter ikke ment”

Endnu senere onsdag aften trækker Peter Kofod Poulsen så i land i et opslag på Twitter.

- Jeg har givet anledning til forvirring om linjen. Det er blevet tolket som opfordring til drab. Og det duer ikke. Terrorister bør stilles til ansvar og ikke være i Danmark, men ingen opfordring til drab, skriver DF-ordføreren blandt andet.

Nu siger Dansk Folkepartis udenrigsordfører og næstformand, Søren Espersen, så, at DF ”ikke har ment”, at Danmark bør gå specifikt efter at dræbe danske statsborgere, der kæmper for Islamisk Stat.

Men Peter Kofod siger også i et opfølgende interview med DR, at målet er at eliminere de folk, som kan være udrejst til de her konfliktområder. Det er jo danske statsborgere?

- Ja, selvfølgelig. At eliminere er jo også at nedkæmpe fjenden. Det er målet. Vi skal vinde den krig. Og det gør man jo ikke ved at sidde og snakke hyggeligt sammen. Det kan man ikke gøre med de folk. Så målet er eliminering. Det kan også betyde at uskadeliggøre dem og på en eller anden måde eliminere faren, siger Søren Espersen.

- Men at vi skulle gå specifikt efter at likvidere, det har vi ikke ment. Det har Peter heller ikke ment.

Amerikanere og briter må gøre det beskidte arbejde

Hvad mener Dansk Folkeparti så?

- Vi mener, at den sikreste måde til, at de kan undgå at dø, er at nedlægge våbnene. Der starter det. Hvis der er danske soldater i konfrontation med IS-styrker, hvor vi også ved, at der er danskere, så skal der skydes. Vi kan ikke begynde at lave Københavns Byret der midt på slagmarken. Sådan er det.

Men skal Danmark gå målrettet efter at dræbe danske statsborgere, der kæmper for Islamisk Stat?

- Nej. Det gør vi bestemt heller ikke. Vi er ikke ude i de der elimineringsting. Vi taler om konfrontationer, hvor man ved, at hvis man står på IS’ side med våben i hånden, så risikerer man at blive skudt.

Hvad er der egentlig i vejen med at gå målrettet efter at likvidere IS-krigere?

- Jamen, det er ikke noget, vi beskæftiger os med. Der har vi amerikanere og briter, som så må tage det beskidte arbejde. Men det er nødvendigt. Hvis de skønner, at her er en gruppe af dødsensfarlige IS-krigere, som kan blive elimineret og uskadeliggjort, hvis de får en bombe i hovedet, så får det være.

- Det er krigens betingelser, og det bør de mennesker også vide, siger Søren Espersen.

Kofod: Jeg har udtalt mig klodset

Så Peter Kofods udtalelser i Jyllands-Posten går lige en tand for langt?

- Nej. Jeg mener, at det er indenfor det, vi har snakket om. Vi går ikke målrettet efter at likvidere danske statsborgere, men hvis danske soldater på slagmarken møder IS-krigere, så begynder vi ikke først at spørge efter deres pas.

Så er det vel også korrekt udlagt, at DF vil dræbe danske IS-krigere?

- Nej, altså. Nedkæmpe. Eliminere faren.

Eliminere betyder vel også at dræbe i krigsterminologi?

- Jamen, hvis danske specialstyrker står overfor en gruppe IS-krigere, hvor der er danskere imellem, så skal de jo skydes. Det skal de jo. Hvad skal man ellers? Drysse blomster ned over dem eller sende en verbal note? siger Søren Espersen.

Det har torsdag ikke været muligt at få et opfølgende interview med Peter Kofod Poulsen, men han siger til TV2, at han har udtrykt sig forkert.

- Jeg har måske udtalt mig en lille smule klodset, i forhold til hvad der egentlig er partiets politik. Det må jeg tage til efterretning. Og det er også derfor, vi står her og får det præciseret nu, siger Peter Kofod Poulsen til TV2.