DF-politiker har meldt sig ud efter kritik af Thulesen Dahl: 'Det kunne man åbenbart ikke tåle'

Hans K. Sønderby overvejer nu, om han skal melde sig ind i et andet parti.

Et byrådsmedlem fra Esbjerg ville have partiformand Kristian Thulesen Dahl (til højre) skiftet ud med Morten Messerschmidt (til venstre). (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

For byrådsmedlemmet Hans K. Sønderby fra Esbjerg er mange års medlemsskab af Dansk Folkeparti nu slut.

I dag meldte han sig nemlig ud af partiet, efter han selv har skrevet et læserbrev i Avisen Danmark, hvori han udtrykte sin utilfredshed med Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl - og opfordrede til, at Morten Messerschmidt i stedet overtog tøjlerne.

Hans K. Sønderby bliver nu løsgænger i byrådet i Esbjerg. (© Esbjerg Kommune)

Han har været utilfreds med partiets indsats siden det dårlige valgresultat ved folketingsvalget sidste år, hvor partiet gik markant tilbage og blot fik 8,7 procent af stemmerne.

- Der var mange dengang - herunder mig - der dengang troede, at det resultat var under niveau, og at nu måtte det vende.

- Men det bevæger sig stadig den vej, og så synes jeg, at er det underligt, at ingen er i stand til at agere på det og handle, siger Hans K. Sønderby efter sin udmeldelse.

Han håbede, at hans læserbrev kunne sætte gang i den handling, han efterlyser.

- Der prøvede jeg at give et lille spark, men det kunne man så åbenbart ikke tåle. Jeg synes, man burde foretage en rokade internt, hvor formanden gik lidt tilbage, og en anden tog et skridt frem. Men det faldt ikke i god jord.

Bestyrelsen i hans lokale partiforening i Esbjerg har i stedet taget afstand fra hans læserbrev, og partifælle og viceborgmester i Esbjerg Susanne Dyreborg sagde:

- Det er Hans K. Sønderby, der har været på et togt. Jeg ved ikke, hvad han har gang i.

Er åben for et andet parti

Og netop reaktionerne fra de lokale partifæller har fået Sønderby til at trække stikket på sit partimedlemsskab.

- Det er svært, når en hel bestyrelse melder ud om nogle ting, så er det svært at agere fremover med dem. Så er vejen jo vist, synes jeg, siger han.

Han fortæller, at han også har haft kontakt med partiets partisekretariat på Christiansborg, der ifølge ham var "alt andet end begejstrede" for hans kritik.

Han planlægger i første omgang at fortsætte i byrådet som løsgænger, men afviser ikke muligheden for at skifte til et nyt parti.

- Det må sommeren vise. Jeg har været medlem af DF i 17-18 år, så det her er ikke bare sket fra den ene dag til den anden.

- Men der er da selvfølgelig andre muligheder, og så må jeg vurdere, om jeg kan passe ind andre steder, og om de synes, jeg kan passe ind.

Hans K. Sønderby har i sine yngre dage været medlem af både SF og Radikale Venstre, men hvilke partier, der kunne være i spil, vil han dog ikke komme nærmere ind på.

- Men jeg kan sige, at Enhedslisten i hvert fald er udelukket, så har jeg da indsnævret det lidt, lyder det fra byrådsmedlemmet i Esbjerg.