DF-profil vil have udsat ekstraordinært årsmøde

Peter Kofod vil ikke selv afvise, at han kan være i spil som afløser for formand Kristian Thulesen Dahl.

Peter Kofod fra Dansk Folkeparti ønsker at udsætte det ekstraordinære møde i partiet. (Arkivfoto) (Foto: Bo Amstrup/ Scanpix © Ritzau Scanpix)

Dansk Folkepartis medlem af Europa-Parlamentet, Peter Kofod, vil have det ekstraordinære årsmøde i partiet udskudt.

Han vil heller ikke afvise selv at gå efter formandsposten i DF, som den nuværende partiformand, Kristian Thulesen Dahl, ønsker at trække sig fra.

Det siger Peter Kofod i et interview med B.T.

- Der er to ubekendte faktorer, som vi skal have vished om, før vi kan bede medlemmerne om at vælge formand.

- Den ene er retssagen mod Morten Messerschmidt, og den anden er rigsretssagen mod Inger Støjberg.

- Før de to ting er helt overstået, kan vi ikke vælge en ny formand, siger Peter Kofod til B.T.

Som en direkte konsekvens af det netop overståede kommunalvalg, hvor DF blev mere end halveret, har Kristian Thulesen Dahl meddelt, at han vil fratræde som partiformand i DF.

Derfor skal der indkaldes til et ekstraordinært årsmøde, som ifølge Dansk Folkepartis vedtægter skal afholdes i løbet af to måneder. Det er den vedtægt, som Peter Kofod vil bøje.

Ønsket fra Peter Kofod er, at formandsvalget udsættes til marts. Det skal ifølge ham ske for at bringe Morten Messerschmidt og Inger Støjberg i spil.

- Jeg har kæmpe respekt for Morten Messerschmidt. Han er en af sin generations dygtigste politikere. Og jeg skal ikke afvise, at han kan blive formand med en uafsluttet sag. Men medlemmerne fortjener at vælge en ny formand, uden at den sag skygger for Morten, siger Peter Kofod.

Afviser ikke selv at være i spil

Peter Kofod vil desuden ikke afvise, at han selv er i spil som partiformand.

- Jeg har også modtaget en del opfordringer fra baglandet. Det er jeg glad for, og jeg tager dem også til efterretning. Men lige nu handler det ikke om mig, men om at formandsvalget foregår på et oplyst grundlag, siger han.

Så du vil ikke afskrive dig selv som kandidat til posten?

- Jeg vil gerne spille en aktiv rolle i genrejsningen af partiet. Men i hvilken rolle det helt præcist bliver, må vi se på.

Peter Kofod er en del af partiets hovedbestyrelse, som mødes på Hotel Trinity i Fredericia i morgen. Her kan et flertal af hovedbestyrelsen anmode formanden, Kristian Thulesen Dahl, om et ekstraordinært årsmøde med valg af formand som punkt.

- Alle er naturligvis velkomne til at byde med forslag, når vi mødes i hovedbestyrelsen og drøfter den videre proces, siger Thulesen Dahl i en skriftlig kommentar.

På spørgsmålet om, hvorvidt han selv vil være villig til at forsætte som formand i en periode, hvis det er nødvendigt for at holde et sent ekstraordinært landsmøde, siger Thulesen, at snakken om processen vil blive taget i hovedbestyrelsen i morgen.

- Det afgørende er, at det kommende formandsvalg sker i ordentlighed og værdighed, så partiet får en chance for at komme godt videre, siger Thulesen Dahl.

/ritzau/

FacebookTwitter