DF ruster sig til hårde forhandlinger om spare-finanslov

Der skal bruges flere penge på de syge, de gamle og politiet, lyder det fra Dansk Folkeparti dagen inden, regeringen præsenterer sit finanslovsudspil

Dansk Folkepartis finansordfører, René Christensen, varmer op til de kommende finanslovsforhandlinger. (© DR)

Det bliver bestemt ikke nogen let opgave at få forhandlet næste års finanslov på plads.

Det er meldingen fra Dansk Folkeparti, efter at finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) har meddelt, at hullet i statskassen bliver større end forventet.

Regeringen lægger derfor op til yderlige stramninger af det nationale husholdningsbudget på to milliarder kroner i 2016. Det bliver lagt oven i de stramninger på tre milliarder kroner, som regeringen tidligere har meldt ud.

Og det lægger et ekstra pres på forhandlingerne, siger Dansk Folkepartis finansordfører, René Christensen.

- Der har blandt andet været en masse ubetalte regninger fra den gamle regering, og derfor er vi helt klar over, at det ikke bliver nogen nem finanslov i år. Rådighedsbeløbet er lille, så der skal prioriteres hårdt, siger han.

Flere penge til gamle og syge

Regeringen præsenterer først sit samlede finanslovsudspil i morgen.

Men på Christiansborg er både støttepartierne og oppositionen begyndt at positionere sig både internt og i medierne, inden forhandlingerne formelt set går i gang.

Ikke mindst hos regerings støtteparti, som efter alt at dømme kommer til at spille en hovedrolle, når budgettet skal forhandles på plads.

Fra Dansk Folkepartis side er den klare melding, at der skal sættes flere penge af til de syge og de ældre på næste års finanslov.

- Vi bliver ældre og ældre, og vi lever i længere tid med vores sygdomme. Det er glædeligt, men koster også lidt ekstra, og det vil vi gerne være med til at finansiere, siger René Christensen.

Pædagoger bliver ikke prioriteret

Derudover skal der sættes flere penge af til politiet, hvis økonomiske rammeaftale udløber ved årsskiftet.

Omvendt har Dansk Folkeparti ingen umiddelbare planer om at genoplive den tidligere SR-regeringens løfte om at afsætte 125 millioner kroner til daginstitutionerne og flere pædagoger.

Et løfte, som Venstre også har lagt i graven.

- Men når man ser på daginstitutionerne, kunne der også være behov for mere fleksible åbningstider, så de i højere grad afspejler det arbejdsmarked, vi har i dag. Så der er flere måder at gøre det på, siger René Christensen.

Glad for V-kovending

Dansk Folkeparti gik til valg på en vækst i den offentlige sektor på 0,8 procent. Og finansordføreren understreger, at der er brug for ”et lille, moderat løft” i det offentlige forbrug.

Regeringen har dog kun lagt op til et øget offentligt forbrug på 0,3 procent, hvilket er noget lavere end Dansk Folkepartis hidtidige krav.

René Christensen glæder sig dog over, at Venstre har valgt at droppe sin nulvækstdagsorden og har sagt god for en mindre stigning.

- Det, vi nu skal diskutere, er, hvordan vi skal bruge pengene, siger han og påpeger, at i forhold til eksempelvis sundheden og politiet er der god overensstemmelse mellem regeringens og Dansk Folkepartis ønsker.

Dyrt med flere flygtninge

René Christensen er samtidig glad for, at regeringen har bebudet besparelser på ulandsbistanden.

Til gengæld er der brug for at kaste et kritisk blik på, hvor mange penge staten bruger på konsulenter, siger han.

Derudover undrer DF-ordføreren sig dog over, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) for nylig har meddelt de andre EU-lande, at Danmark er klar til at tage imod 1000 ekstra flygtninge fra lande som Syrien og Afghanistan.

- Vi har en finansminister, som siger, at det bliver en stram finanslov. Samtidig siger statsministeren, at vi er klar til at tage imod flere flygtninge, og det bliver dyrt. Så vi er meget spændt på at se, hvordan det skal hænge sammen, når regeringen præsenterer sit forslag i morgen, siger Dansk Folkepartis finansordfører.