DF: Schengen-samarbejdet har spillet fallit

Sagen om det malaysiske fly, hvor to passagerer kom om bord med falske pas, får nu Dansk Folkeparti til at forlange strengere kontrol i lufthavnene.

Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup mener, at der må strammes op på sikkerheden i lufthavnene.

Oplysningerne om, at to af passagererne på det mystiske, forsvundne malaysiske fly kom om bord med falske pas, har skabt debat om lufthavnssikkerhed verden over.

Ikke mindst i EU, hvor paskontrollen i lufthavnene landene imellem er meget sparsom på grund af Schengen-samarbejdet.

Tal fra Interpol viser, at mere end en milliard pas sidste år ikke blev kontrolleret for, hvorvidt de var i registeret over eftersøgte personer.

- I lyset af den aktuelle sag er det ikke særligt betryggende, at sikkerheden er så dårlig som den er, siger Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup.

- Schengen har spillet fallit

Schengen-landene har ikke pligt til at kontrollere passene for passagerer fra andre lande i samarbejdet. Kun ved stikprøvekontrol kan man blive bedt om at vise pas.

- For mig er der ingen tvivl om, at Schengen-samarbejdet har spillet fallit, når det kan lade sig gøre at rejse ukontrolleret rundt med falske pas, siger Peter Skaarup.

De to passagerer havde stjålne pas fra EU-lande og den ene havde København som destination. Peter Skaarup mener, at sagen bør resultere i øget kontrol i danske lufthavne.

- Problemet med Schengen-aftalen er, at den er baseret på, at der skal være god kontrol ved de ydre grænser. Men den er meget dårlig, især i Sydeuropa.

- Derfor må regeringen gå til Schengen-landene og sige, at det ikke er holdbart og må desuden indføre paskontrol herhjemme, siger han.

Regeringen er godt tilfreds med kontrollen

I regeringen ser man imidlertid ikke noget problem med kontrollen i Schengen-landenes lufthavne.

- Det afgørende er, at der er ordentlig kontrol ved de ydre grænser. Når man først er indenfor, giver det en masse fordele sådan som reglerne er nu, siger Socialdemokraternes retsordfører Trine Bramsen.

Folketingets retsudvalg med både Trine Bramsen og Peter Skaarup var for to uger siden i lufthavnen i København for at se, hvordan sikkerheden fungerer.

- Der er ikke en finger at sætte på det arbejde. Man kontrollerer grundigt passagerer fra lande udenfor EU og for alle gælder det, at man har muligheden for at stoppe mistænkelige personer eller kontrollere mistænkelige afgange.

- Systemet er effektivt og sikrer god mobilitet inden for EU, vurderer Trine Bramsen.

Facebook
Twitter