DF ser positivt på tidobling af public service-puljen

Venstres forslag om at tage penge fra DR og dagbladene og lade alle søge tilskud til public service-indhold vinder gehør hos støttepartiet.

Dansk Folkepartis medieordfører, Morten Marinus, ser flere positive elementer i Venstres udspil. (Foto: Òlafur Steinar Gestsson © Scanpix)

Venstres forslag om at styrke den såkaldte public service pulje, så den bliver mere end ti gange større end i dag, møder positive toner hos støttepartiet Dansk Folkeparti.

Her siger partiets medieordfører, Morten Marinus, at hovedprioriteten for partiet stadig er at finde besparelser i DR, hvor partiet har foreslået besparelser på 25 procent.

- Men derudover er vi da positive overfor at kigge på en forstørrelse af den nuværende public service pulje også. Det kunne man jo gøre med nogle af de tanker, som Venstre i dag har lagt frem.

Konkret foreslår Venstre i sit medieudspil at tage 400 millioner fra DR og 100 millioner fra støtten til dagbladene. Det vil give en public service-pulje på over 500 millioner kroner mod blot 35 millioner i dag.

Skal skabe større mangfoldighed

Og det kan give god mening at kanalisere flere penge ind i den pulje, siger Morten Marinus.

- Det skal skabe et lidt større mangfoldighedsbillede. Det behøver ikke partout være DR, der leverer alt public service i Danmark. Vi tror, der er mange, der sidder med gode ideer derude.

Puljen har til formål at støtte ikke-licensfinansierede medier til produktion af dansk drama og dokumentar samt dansksprogede public service-programmer målrettet børn og unge.

Venstre foreslår derudover oprettelsen af en streamingstjeneste under navnet ’Danflix’. Den skal give mediebrugere i Danmark mulighed for at finde et væld af danskproduceret indhold på en app, der f.keks kan indeholde radio og skrevet indhold samt en 24-timers tv-kanal.

Det er også en god ide, mener Dansk Folkeparti.

- Tanken er god: At alt der bliver finansieret af offentlige midler også bliver lagt gratis ud bagefter, siger Morten Marinus.

K og S er skeptiske

Han ser Venstres udspil som en del af en større pakke, der også skal finde besparelser på DR. Og så undrer han sig over, at Venstre går ud alene med et udspil blot en måned før, at regeringen præsenterer et samlet udspil under ledelse af kulturminister Mette Bock:

- Det kan undre os, at et parti i en trepartiregering vælger at gå ud alene med et udspil. Så det er jo lidt svært at forholde sig til, før vi ved, om det er noget, der er med i regeringens samlede udspil i slutningen af januar.

I regeringspartiet Konservative er medieordfører Naser Khader skeptisk overfor forslaget, mens Folketingets største parti, Socialdemokratiet, vender tommelfingeren nedad.

DR forsøger at få en kommentar fra kulturminister Mette Bock og Liberal Alliances medieordfører, Leif Mikkelsen.

SAGEN KORT

  • Venstre foreslår, at alle mediebrugere i Danmark fremover skal kunne finde et væld af danskproduceret indhold på en app og en 24-timers tv-kanal, der kommer til at hedde Danflix.

  • Danflix skal være en dansk public service-pendant til streamingtjenesten Netflix, og den skal finansieres af licensmidler.

  • Licensmidlerne – som Venstre foreslår skal være 400 millioner kroner – skal tages fra DR og flyttes over i public service-puljen.

  • Venstre mener, at alle danske medier, hvad enten de laver radio, tv, podcast, web eller er trykte medier, skal kunne søge støtte fra puljen, og alt det indhold, som bliver lavet med støtte fra puljen, skal bringes på app’en og streamingtjenesten Danflix.

  • Lige nu er public service-puljen på "blot" 35 millioner kroner, og oven i de 400 millioner kroner fra DR vil Venstre smide endnu 100 millioner kroner fra mediestøtteordningen i, så den samlede pulje ender på 500 millioner kroner.