DF skærer gerne i børnechecken – men afviser at bruge pengene på skattelettelser

Jyske børnefamilier bliver ramt økonomisk, hvis et loft over børnechecken indføres, men det får ikke Dansk Folkeparti til at stejle.

Dansk Folkeparti og regeringen er enige om, at der skal være loft over børnechecken - men ikke om, hvad pengene skal bruges på. (Foto: Òlafur Steinar Gestsson © Scanpix)

Dansk Folkeparti har som udgangspunkt ingen problemer med at beskære børnechecken, som regeringen har foreslået.

Uanset at det i høj grad vil ramme børnefamilier i Jylland.

- Det er vi meget positive overfor, siger finansordfører René Christensen (DF).

Til gengæld ønsker Dansk Folkeparti ikke at bruge de sparede penge på skattelettelser, som regeringen også har lagt op til.

- Der mener vi helt klart, at hvis man eksempelvis finder penge på at beskære børnechecken, så vil det være oplagt at bruge dem på velfærd igen, siger partiets finansordfører.

Jyske børnefamilier mister penge

For at finde penge til skattelettelser vil regeringen indføre et loft over børnechecken, der vil ramme forældre med mere end to børn.

Mens regeringen fortsat vil uddele den fulde børnecheck til de to yngste børn, vil barn nummer tre kun få 75 procent af børnechecken, mens barn nummer fire og derudover ikke længere skal have noget i børnecheck.

- Det er helt klart, at når vi ser på, hvordan vi skaffer finansiering i finansloven og skal ud og skære i velfærden på nogle områder, og vi mener også, at en beskåret børnecheck er at skære i velfærden, så skal vi geninvestere i det område igen. Eksempelvis på børne-, folkeskole-, ældre- eller sundhedsområdet, siger René Christensen.

Det vil især være børnefamilier i jyske kommuner, der vil miste flere tusinde kroner om året, hvis regeringen og Dansk Folkeparti i de kommende finanslovsforhandlinger bliver enige om at beskære børnechecken.

I alt vil omkring 95.000 familier miste penge med regeringens forslag, der ifølge Skatteministeriet vil indbringe 400 millioner kroner, der skal bruges på skattelettelser.

DF: Familier med 10-12 børn er ikke almindeligt

At det især bliver børnefamilier i Jylland, der kommer til at mærke konsekvenserne ved at modtage færre børnepenge, får ikke Dansk Folkeparti til at stritte imod.

Regeringens støtteparti fokuserer derimod på, at familier med anden etnisk baggrund end dansk, som også har store børneflokke, ligeledes kan se frem til en mindre børnecheck.

- Det har vi det ganske fint med. Det er også derfor, at vi tidligere har sat et loft over børnechecken. Der så vi nogle helt atypiske familiemønstre med både 10 og 12 børn. Det var ikke ganske almindelige danske familier, siger René Christensen.

Den tidligere VK-regering vedtog med stemmer fra Dansk Folkeparti netop et loft over børnechecken i 2010.

Kort tid efter besluttede den nye SRSF-regering i 2011 med daværende SF-skatteminister Thor Möger Pedersen i spidsen dog at rulle loftet tilbage igen.

S: Vi har før rullet den slags tilbage

I dag afviser Socialdemokratiet ikke entydigt, at man kan indføre et loft over børnechecken, men det skal være en helt anden model end den, regeringen har foreslået.

- Vi kan da godt kigge på, om der er særlige børnerige familier, hvor man kunne lægge en eller anden øvre grænse. Men vi er ikke nået dertil, at vi selv har sat ord på, hvor den skulle være, siger finansordfører Benny Engelbrecht (S).

Han mener, at regeringens udspil betyder, at ”jyske familier kommer til at betale for nordsjællandske skattelettelser”, og at det vil skabe en større ubalance mellem land og by.

Socialdemokratiets finansordfører vil dog ikke garantere, at en eventuel S-ledet regering efter næste valg vil rulle et kommende børnecheckloft tilbage.

- Hvordan situationen ser ud efter næste valg, det må vi tage derfra. Men vi har jo før rullet denne type ændringer tilbage, siger Benny Engelbrecht.