DF skifter mening: Luk de åbne skattelister

Dansk Folkeparti lagde stemmer til den tidligere regerings skattelypakke, men nu foreslår partiet at lukke de åbne lister over selskabers skatteindbetalinger i Danmark.

Et flertal tegner sig for at afskaffe de åbne skattelister, som fortæller, hvor meget selskaber betaler i selskabsskat i Danmark.

En samlet blå blok kan nu afskaffe de åbne skattelister, som på Skats hjemmeside stiller selskabers skatteindbetalinger i Danmark til offentlig skue.

Kort før årsskiftet stemte Dansk Folkeparti som det eneste borgerlige parti sammen med SF og Enhedslisten for den tidligere SR-regerings skattelypakke.

Men nu har Dansk Folkeparti skiftet mening og foreslår den nye V-regering at lukke de åbne skattelister.

- Vi har fået et nyt flertal i Folketinget. De åbne skattelister var ikke noget, vi ønskede. Det er en form for angiveri. Det kommer vi ikke udenom. Og det skal selskaberne slippe for, siger Hans Kristian Skibby, Dansk Folkepartis erhvervsordfører og fortsætter:

- Derfor foreslår vi selvfølgelig, at vi får de her åbne skattelister fjernet igen.

Giver et misvisende billede

Med aftalen om skattelypakken og udvidelsen af de åbne skattelister sidste år, ønskede det daværende flertal at komme skattespekulation til livs.

Det skulle blandt andet ske ved at øge åbenheden omkring selskabsskatten, så de åbne skattelister fra og med 2017 viser, hvor meget omkring 160.000 selskaber har betalt i selskabsskat fem år tilbage i tiden.

Men Dansk Folkeparti mener nu, at listerne giver et forkert billede.

- De åbne skattelister viser ikke, hvad selskaber betaler og bidrager med i Danmark samlet set. En ting er selskabsskat, en anden er moms, told, skatter og afgifter - energiafgifter ikke mindst. Alle de ting fortæller de åbne skattelister ikke noget om, siger Hans Kristian Skibby.

En offentlig gabestok

Og det er et synspunkt, som burde ligge på linje med V-regeringens. Da de åbne skattelister blev indført tilbage i 2012, rasede Venstres daværende skatteordfører, Torsten Schack Pedersen, mod ideen og kaldte dem over for tv2.dk en “offentlig gabestok."

I dag er V-regeringens skatteminister, Karsten Lauritzen, da også klar til at se på Dansk Folkepartis forslag.

- De åbne skattelister er bestemt ikke en ide, der er groet i Venstres baghave. Hvis Dansk Folkeparti ikke ønsker at være en del af den aftalekreds, som står bag de åbne skattelister, så stiller vi os ikke i vejen, siger Karsten Lauritzen.

Han vil nu invitere Dansk Folkeparti på en kop kaffe i Skatteministeriet.

- Der burde være et flertal. Men inden man ved, hvor folk står henne, så skal man jo lige have en snak med dem, siger Karsten Lauritzen.

Drop ministerretorikken

I den øvrige blå blok ser ordførerne dog ingen grund til kaffemøder.

- Jeg har en stor forventning om, at Venstre-regeringen vil afskaffe de åbne skattelister. Det har vi været enige om på borgerlig side gennem mange år, siger de Konservatives skatte- og erhvervsordfører Brian Mikkelsen.

Og hos Liberal Alliance er der også klar tale.

- Drop den der ministerretorik og sæt tingene i værk, så vi kan få afskaffet de her tåbelige lister, lyder det fra erhvervsordfører Joachim B. Olsen.

Da de åbne skattelister i 2012 for første gang blev tilgængelige på Skats hjemmeside, gik hjemmesiden ned på grund af et uventet stort antal besøgende.