DF søsætter nyt medie: Chefredaktør lover kritiske spørgsmål til partimedlemmer

Nyt DF-medie får kritisk EU-linje, og sagen om Meld og Feld vil også blive dækket, siger chefredaktør.

Dansk Folkeparti har lanceret sit eget nyhedsmedie, der får et borgerligt-nationalt udgangspunkt. (Foto: Sarah Christine Nørgaard © Scanpix)

Socialdemokratiet har netavisen PioPio, Enhedslisten har podcasten "Listen – Danmarks Progressive Podcast" - og nu lancerer Dansk Folkeparti så det nye onlinemedie ditoverblik.dk.

Partierne ønsker i stigende grad selv at styre kommunikationen med vælgerne og få taletid uden om de klassiske danske medier.

I Dansk Folkepartis tilfælde handler det i høj grad om, at flere af deres fokusområder underdækkes i dagspressen, lyder det fra den nye chefredaktør Steen Trolle.

- Vi vil have en mere EU-kritisk linje, end den vi generelt oplever i danske medier, og vi vil have fokus på de områder, som Dansk Folkeparti har - udlændingepolitikken, problemer med islamistisk indflydelse i Vesten, men også hovedstad kontra provins, siger han.

Formålet er også at vise bredden i den politik, der formes i og omkring Dansk Folkeparti.

- Der er 37 medlemmer af folketingsgruppen, og de beskæftiger sig med mange forskellige ting, og det vil også komme til udtryk på sitet, siger Steen Trolle om ditoverblik.dk, der har et borgerligt-nationalt udgangspunkt.

Redaktør bestemmer indholdet

Så I lancerer siden, fordi I synes, at EU-politikken bliver dækket for ukritisk i dansk presse?

- Der er i hvert fald EU-kritiske historier, som ikke får den opmærksomhed, som vi synes, den har fortjent. Historierne om Brexit har overvejende handlet om de problemer, som det vil skabe for Storbritannien, men der kan jo også være positive aspekter ved det, og det vil vi sætte fokus på, siger Steen Trolle, der har en fortid på Politikens Lokalaviser.

Kommer Dansk Folkeparti ikke rigeligt til orde i debatten, som det er i dag?

- Det kan man sagtens sige, og det har også været meldingen fra Dansk Folkeparti, at de ikke har problemer med at komme til orde. Men hvis man gerne vil sætte en mere fokuseret dagsorden på de emner, man er optaget af, så er det en mulighed at lave sit eget medie, siger han.

Steen Trolle understreger, at han ikke er medlem af Dansk Folkeparti, men at han igennem sit firma er hyret til at arbejde som konsulent.

- Jeg har et lille firma og har givet et bud på, hvordan man kunne lave det her medie. Og de synes, at mit oplæg var noget, man gerne ville. Og så er jeg hyret, og så sender jeg en regning hver måned.

Der står på ditoverblik.dk., at "siden udgives af Dansk Folkeparti, men redaktionen arbejder uafhængigt af partiet", men du er ansat som konsulent af partiet, som det fremgår af Folketingets hjemmeside og har en folketingsmail, så hvordan kan I påstå, at I arbejder uafhængigt af partiet?

- Uafhængigheden består i, at jeg redigerer siden og bestemmer indhold og vinkler. Og det gør jeg, indtil ejeren ikke længere synes, jeg skal gøre det. På den måde er det som på et hvilket som helst andet medie, hvor der er en ejer, som på et tidspunkt kunne blive utilfreds med chefredaktørens linje.

- Det er mig, der bestemmer indholdet, men jeg gør det selvfølgelig med udgangspunkt i den ramme og journalistiske linje og det fokus, vi har aftalt, at sitet skal have.

Kritiske spørgsmål til DF'ere

Hvad er det for en aftale, I har lavet?

- Jeg har selvfølgelig lavet en aftale med Dansk Folkeparti, og der står, at det er mig, der suverænt redigerer siden, men vi har så også lavet en aftale om, at der er en redaktionskomité, som svarer til en bestyrelse i en bladvirksomhed, som jeg så kan diskutere linjen på sitet med, siger Steen Trolle.

Kan vi forvente at se jer dække Meld- og Feld-sagen, hvor I for eksempel stiller kritiske spørgsmål til Morten Messerschmidt?

- Vi kunne sagtens finde på at stille kritiske spørgsmål. Men det ville ikke virke særligt troværdigt, hvis det er os, der går ud og påstår, at nu løfter vi dækningen af den historie. Det er andre medier langt bedre til, og hvor man vil have langt bedre tillid til, at den dækning er 100 procent uafhængig.

- Men jeg forestiller mig, at når den sag finder sin afslutning, så laver vi en opsamling, og så tager vi fat i de ansvarlige personer og stiller spørgsmål til sagens udfald.

Så vi kan forvente, at I også dækker scenarier, hvor Dansk Folkeparti bliver udsat for kritik?

- Ja, for det her site giver også mulighed for, at Dansk Folkepartis politikere og tillidsfolk får en mulighed for at forklare sig, men også at svare på nogle kritiske spørgsmål.

Men kan du forstå, hvis nogen mener, at det er spøjst, at I skriver, at mediet er uafhængigt af partiet, mens du samtidig er ansat af partiet, har lavet en "aftale", og at der sågar er en redaktionskomité, hvor blandt andet DF-pressechefen sidder?

- Jeg arbejder som konsulent. Det gør mit lille firma. Uafhængigheden består i, at det er mig, der bestemmer indholdet på siden, men det er jo Dansk Folkeparti, som er udgiver, og som betaler min regning. Og hvis de ikke synes, at den linje, jeg har lagt for indholdet, er den, de ønsker, så er det klart, at så kan de opsige den aftale.

- Og hvis jeg synes, de stiller nogle krav til min dækning, som jeg ikke har lyst til, eller hvis de prøver at øve noget indflydelse på siden, som jeg ikke vil efterkomme, så stopper jeg som redaktør, siger Steen Trolle.

Facebook
Twitter