DF-spids forarger med udtalelse om homo-organisation

Morten Messerschmidt (DF) siger, at det er frås, når EU-kommissionen giver økonomisk støtte til organisationen ILGA.

Morten Messerschmidt mener ikke, at EU skal blande sig i, hvordan EU-landene indretter sig, når det kommer til eksempelvis homoægteskaber. Derfor skal organisationer, der kæmper for homorettigheder, ikke have EU-midler, mener Messerschmidt.

En sekterisk seksual-lobby, der påvirker, presser og propaganderer for at fremme aggressive seksuelle positioner.

Det er, hvad organisationen ILGA bliver kaldt af DFs spidskandidat til Europa-Parlamentsvalget, Morten Messerschmidt.

En udtalelser, der forarger politiske modstandere og flere organisationer.

- Vi anser ILGA for at være en seriøs organisation, der arbejder med helt fundamentale menneskerettigheder som et liv fri for diskrimination, siger Helle Jacobsen, kampagneleder i Amnesty International, som blandt andet har arbejdet sammen med ILGA om at afholde homoparader i lande som Litauen.

På Facebook skriver Messerschmidt blandt andet: 'Hvorfor skal lande, hvor et klart befolkningsflertal - som i de østeuropæiske demokratier - er imod homo-ægteskaber eller homo-adoptioner finde sig i, at den ikke-valgte EU-kommission åbent, aktivt og økonomisk støtter en lobby, som promoverer netop den slags standpunkter?.

Facebook-opdateringen er et uddrag af spidskandidatens blogindlæg på jp.dk, hvor Messerschmidt hver dag beskriver, hvor han mener, at EU bruger for mange penge.

Morten Messerschmidt henviser til, at EU-kommissionen sidste år støttede ILGA med 7,7 millioner kroner, og at det i hans øjne er frås.

- Jeg synes, det er en problematisk udtalelse, fordi det netop er nogle af de fordomme, vi kæmper imod. Det handler om grundlæggende rettigheder og ikke om, at homoseksuelle skal have særrettigheder. Messerschmidt kritiserer jo nogle af de grundlæggende rettigheder og værdier, som EU står for. Det er ærgerligt at høre et medlem af parlamentet tale imod de værdier, siger Helle Jacobsen fra Amnesty International.

LGBT: Under lavmålet

Også interesseorganisationen LGBT Danmark kritiserer Morten Messerschmidt.

Her mener forperson Søren Laursen, at ILGA gør et vigtigt stykke arbejde med at bekæmpe diskrimination af homoseksuelle, transseksuelle og biseksuelle.

- Jeg synes, at det er helt under lavmålet. Hvad er det for nogle ting, Messerschmidt mener er forkert? Er det, at man kæmper for ytringsfriheden i østeuropæiske lande? Vi burde som europæere stå på mål for, at de grundlæggende rettigheder bliver forsvaret, siger Søren Laursen fra LGBT Danmark, som er en medlemsorganisation under paraplyorganisationen ILGA.

Også Socialdemokraternes spidskandidat til EP-valget, Jeppe Kofod, mener, at ILGAs udfylder en vigtig forpligtigelse i EU.

- Vi ved, at I mange lande er der problemer med homoseksuelles rettigheder. Derfor er det vigtigt, at vi også støtter en organisation som ILGA. Det er helt vildt, at Dansk Folkeparti ikke mener, at vi skal betale til det, siger Jeppe Kofod.

Messerschmidt: EU skal holde sig væk

Messerschmidt selv siger, at der er mange ting, som EU bør holde sig fra. Og at folks seksualitet er noget, som landene ser meget forskelligt på.

- Jeg synes ikke, at EU skal blande sig i de her spørgsmål. Heller ikke ved at finansiere organisationer som ILGA eller andre. Det er fint, hvis medlemslandene har lyst til at give penge til den slags organisationer, men jeg synes ikke, at EU skal gøre det, siger Morten Messerschmidt.

Morten Messerschmidt, hvad mener du med, at ILGA fremmer aggressive seksuelle positioner?

- Jeg mener, at man fremmer eksempelvis spørgsmålet om homoseksuelle vielser eller adoptionsrettigheder, som vi i Danmark er nået til en forståelse af, men som man ikke ønsker sig i store dele Østeuropa. Der mener jeg, at EU skal holde fingrene væk. EU skal fokusere på handel, miljø, forbrugersikkerhed og den slags ting, siger Morten Messerschmidt.

Morten Messerschmidt understreger, at i store dele af Østeuropa er der holdninger til homoseksuelle, som han bestemt ikke bryder sig om. Men at så længe EU-landene er splittet på tværs, skal EU ikke bruger midler på organisationer for eksempelvis homorettigheder.

- Der er bare ting, hvor EU ikke har sin berettigelse. Og det er blandt andet sådan nogle følsomme ting som, hvordan landene skal indrette sig, siger Morten Messerschmidt.

Du siger, at EU ikke bør støtte det her, fordi nogle lande i Østeuropa ikke er enige i de her ting, som ILGA kæmper for. Men EU giver jo støtte til ting, der står i traktaten, at man ikke må forskelsbehandle eksempelvis. Hvorfor skal EU så ikke støtte det?

- Jeg har gennem en måned afdækket, hvordan EU bruger rigtig mange penge på det, som jeg vil kalde for værdipolitiske spørgsmål. Meget af det er sådan set fint nok, men jeg mener bare ikke, at det er det, EU skal bruge deres midler på, siger Morten Messerschmidt.