DF stiller krav til Europol-aftale: Vi skal fortsat kunne indføre grænsekontrol

Der skal fortsat være mulighed for at indføre grænsekontrol, hvis Dansk Folkeparti skal tilslutte sig Europol-aftalen.

Partierne er indkaldt til drøftelse af statsministeren for at give mandat til forhandlinger om Europol-aftale.

Dansk Folkeparti stiller nu to krav for at tilslutte sig skitsen til en endelig aftale om tilknytningen til det europæiske politisamarbejde, Europol.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har inviteret de andre partiledere til en drøftelse i Statsministeriet mandag aften for at få opbakning, inden regeringen skal forhandle med EU-systemet.

Her vil Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, præsentere ham for de to krav.

- Det ene er omkring Schengen, at vi fortsat uantastet har ret til at indføre grænsekontrol, når vi på et tidspunkt finder et flertal i Folketinget.

- Og de andre partier må respektere, når vi indgår en aftale om det her, at Dansk Folkeparti fortsat vil kæmpe for permanent grænsekontrol, siger Kristian Thulesen Dahl.

EU's udkast til en aftale indeholder en forudsætning om, at Danmark er med i Schengen-samarbejdet.

Det er de regler, der blandt andet betyder, at man kan rejse mellem lande uden at vise pas.

I den særaftale, som EU-Kommissionen foreslår, vil Danmark og de danske forbindelsesofficerer ikke få direkte søgeadgang i Europols databaser.

Europol vil derimod stille dansktalende personale til rådighed for dansk politi døgnet rundt for søgninger i politiagenturets databaser.

Norsk politi kan komme til at vente op til to døgn på svar fra Europols databaser, og aftalen betegnes dermed som værende bedre end Norges.

Og det anerkender Dansk Folkepartis formand.

- Det, vi har fået præsenteret om en Europol-aftale, ser grundlæggende rigtig godt ud.

- Vi synes, at det lever op til det, danskerne med rette kunne mene at være stillet i forventning sidste år, da vi havde en folkeafstemning, siger Kristian Thulesen Dahl.

Danmark får observatørstatus i Europols bestyrelse og adgang til Europols strategiske analyser.

Den danske særaftale skal vedtages af medlemslandene i EU og igennem to høringer i Europa-Parlamentet, inden den efter planen skal træde i kraft 1. maj, hvor Danmark står til at falde ud.

/ritzau/