DF taber terræn på tørklædesag

Dansk Folkeparti står til at miste tre mandater i en ny meningsmåling. Flere kommentatorer er enige om, at det bratte fald skyldes tørklæde-debatten, og næstformand i DF Peter Skaarup giver dem ret.

Søren Krarup sammenlignede det muslimske tørklæde med nazisternes hagekors. Sammen med andre hårde udfald mod muslimer har det kostet DF tre mandater. (Foto: Claus Bjørn Larsen © Scanpix)

Dansk Folkeparti går to procentpoint tilbage i en ny meningsmåling foretaget af Catinet, hvilket svarer til et tab af tre mandater.

Flere kommentatorer er enige om, at det bratte fald skyldes tørklædedebatten, og næstformand i Dansk Folkeparti Peter Skaarup giver dem ret.

Han siger, at Søren Krarup og Mogens Camres kontroversielle udtalelser mod en muslimsk folketingskandidat fra Enhedslisten har fået debatten til at kamme over.

- Det kan være en af grundene til, at Dansk Folkeparti går tre mandater tilbage i menigsmålingen fra Catinet, siger han til P3 Nyheder.

Nazisymboler og hjernevask

Debatten om tørklæder eksploderede torsdag den 19. april, da Søren Krarup fra Dansk Folkeparti lavede den kontroversielle sammenligning.

Krarup argumenterede for, at både tørklæder og hagekors var symboler på totalitære ideologier.

Senere fulgte Mogens Camre op ved at sige, at sagens hovedperson, Asmaa Abdol-Hamid fra Enhedslisten, var en hjernevasket stakkel, der trængte til psykiatrisk behandling.

Camre beklagede senere sin udtalelse.

Kjærsgaard har mistet grebet

Politisk kommentator Helle Ib fra BT siger til Radioavisen, at meningsmåligen er et signal fra vælgerne om, at Dansk Folkeparti er kammet over i udlændingedebatten.

Og Se og Hørs chefredaktør Henrik Qvortrup er enig i vurderingen, og han går videre endnu:

- Der er ingen tvivl om, at den form for retorik giver mindelser om dengang Dansk Folkeparti led under beskyldninger om at være et landsbytosse-parti. Pia Kjærsgaard har været ret god til at holde sine folk på plads, men noget kunne tyde på, at hun er ved at miste grebet i forhold til nogle af de mest yderliggående partifæller.

Begge kommentatorer er enige om, at så længe de radikale har parkeret sig selv på sidelinjen er der ikke den store fare for at miste regeringsmagten.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:532fb5dba11f9d13d0d4b6e2http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:532fb5dba11f9d13d0d4b6e5