DF tager afstand fra Sørine Gotfredsen

Dansk Folkeparti kritiserer omstridt debatindlæg: Vi skal ikke begynde at analysere Anders Breiviks motiver, mener Pia Kjærsgaard.

Sørine Gotfredsen har startet en voldsom debat og beklager nu flere af pointerne i sin kronik. (Foto: © P1 Debat, DR)

Det er en klar fejl at bruge terrorangrebet i Norge som et springbræt til at diskutere indvandrerpolitik i Skandinavien.

Sådan lyder det fra Dansk Folkeparti på partiets sommergruppemøde.

Ville "bruge Breivik rigtigt"

Dermed tager DF-politikerne klar afstand fra præst, journalist og debattør Sørine Gotfredsen.

I kronikken Lad os bruge Anders Breivik rigtigt argumenterede hun i sidste uge for, at vi bør se på gerningsmanden bag det alvorligste terrorangreb i Skandinavien for at forstå faren ved det multikulturelle samfund.

Men det argument er partileder Pia Kjærsgaard ikke enig i.

- Nej, jeg synes ikke, man skal begynde at forske i en syg hjerne. Jeg har stor respekt for Sørine Gotfredsen, men hun har bevæget sig for langt ud i den her sag. Man skal ikke begynde at analysere en massemorder og en terrorist.

Intet rationale

Dansk Folkeparti mener både, at selve timingen - få dage efter angrebet - og visse formuleringer i kronikken er helt forfejlede.

- Der er ikke noget som helst, der kan forklare eller forsvare en gal nordmands massakre mod unge landsmænd på en ø, hvor de er samlet for at tjene folkestyret i Norge. Og enhver, der forsøger at lægge et rationale ind, begår en fejl, siger gruppeformand Kristian Thulesen Dahl.

Efter den voldsomme debat, Sørine Gotfredsen satte i gang, har hun beklaget nogle af formuleringerne.

- For det første er kronikken nok blevet bragt for tidligt i et forløb, hvor der fortsat er så mange intensive følelser på spil. Og for det andet har jeg i et par tilfælde brugt formuleringer, der viser sig at kunne tolkes i retning af, at jeg i en eller anden grad opfatter Anders Breiviks adfærd som fornuftig, skriver Sørine Gotfredsen.

- Og det aftvinger respekt, siger Pia Kjærsgaard.

Breivik må ikke vinde

Dansk Folkeparti afviser dog at gribe til selvransagelse, ligesom Fremskrittspartiet i Norge har tænkt sig at gøre.

- Vi må ikke lægge en dæmper på os selv, vi skal i dén grad bevare vores ytringsfrihed. For så går vi terroristernes ærinde, siger Pia Kjærsgaard.

- Jeg kan ikke bære - ingen kan bære - at Anders Breivik sidder og fryder sig over, at opmærksomheden er ved at blive drejet væk fra det, han har gjort, og hen på, at vi nu skal ændre tonen og til at tænke anderledes.