DF til Lykketoft: Hold mund om Irak

Folketinget blev vildledt om udlevering af fanger, mener tingets formand. Han bør vente på en kommissionsundersøgelse, mener Søren Espersen.

Regeringen har nedsat en kommission, der skal kulegrave den danske deltagelse i Irak-krigen, og den kommission bør Folketingets formand vente på, mener Søren Espersen. (Foto: © Claus Fisker, Scanpix)

Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S), foregriber konklusionen fra regeringens kommission, som skal granske dansk deltagelse i Irak-krigen fra 2003, når han beskylder VK-regeringen for at vildlede Folketinget.

Det siger Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen.

- Det er forunderligt, at Mogens Lykketoft allerede har draget konklusionen, inden kommissionen er nedsat og har begyndt sit arbejde. Det er uanstændigt. Lad os nu vente og se, hvad det sker, siger han.

Sorte streger i rapport

I 2004 fik Folketingets forsvarsudvalg Forsvarsministeriets rapport med sorte streger over oplysninger om mishandling af fanger i et irakisk fængsel.

En dansk militærjurist og militærlæge oplyste, at fanger var brændt med cigaretter og havde ar.

Daværende forsvarsminister Søren Gade (V) har forklaret overstregningerne med hensynet til Danmarks samarbejde med Irak.

Aktindsigt kan begrænses af hensyn til fremmede magter, mener Søren Gade, mens Mogens Lykketoft er uenig.

- Jeg synes ikke, at det er acceptabelt, at man i den grad har skjult realiteterne. Det gælder både om krænkelser, som man var vidende om - og måske i et eller andet omfang var med til at gøre mulige ved at være med til at tage fanger, siger Lykketoft.

DF: Ministre har optrådt korrekt

Det argument afviser Søren Espersen.

- Jeg har ingen grund til at tro, at Folketinget er blevet vildledt. De forhenværende forsvarsministre Søren Gade og Gitte Lillelund Bech (V) har på alle måder optrådt, som de skulle i denne sag, siger DF's udenrigsordfører.

Søren Gade mener, at offentlighedens ret til aktindsigt helt berettiget kan begrænses af Danmarks hensyn til fremmede magter.

- I krigszoner har vi allierede som briterne og amerikanerne og afghanerne og irakerne. Så der er nogle begrænsninger, har Gade tidligere sagt.