DF-top kritiserede Venstre for dobbeltløn: Nu hæver DF's næstformand en halv million kroner

DF's top angreb tidligere forsvarsminister Carl Holst for at modtage dobbeltløn. Nu får partiets vragede borgmester også eftervederlag, selv om han har fået nyt job.

Københavns netop afgåede kultur- og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen (DF) hæver 501.896 kroner i eftervederlag, samtidig med at han på mandag starter i et nyt, lønnet job i DF's organisation. (Foto: NILS MEILVANG © Scanpix)

Kritikken fra Dansk Folkeparti var benhård, da Venstres Carl Holst for to år siden både fik løn som forsvarsminister og samtidig eftervederlag fra sit tidligere job som formand for Region Syddanmark.

Men Dansk Folkepartis organisatoriske næstformand Carl Christian Ebbesen er nu også havnet i en tilsvarende sag om dobbeltløn.

Som netop afgået kultur- og fritidsborgmester i København står han til at få et eftervederlag på en halv million kroner - samtidig med at han på mandag starter i et lønnet fuldtidsjob som økonomisk sekretær i Dansk Folkepartis landsorganisation på Christiansborg.

Carl Christian Ebbesen ønsker ikke at kommentere sin dobbeltløn overhovedet. En række af hans egne partifæller i Dansk Folkeparti var ellers særdeles talelystne - og kritiske - da det var Carl Holst, der fik dobbeltløn.

Blandt andre tog Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, afstand.

- Tanken med eftervederlaget er ikke rigtig opfyldt. Tanken er, at man har en periode, hvor man kan finde et nyt job, når man skal ”resocialiseres” efter at have været politiker, sagde Kristian Thulesen Dahl i 2015.

DR Nyheder ville gerne have spurgt Kristian Thuelsen Dahl om han mener, det er okay, at hans egen næstformand Carl Christian Ebbesen får dobbeltløn, når det ikke var okay, at Carl Holst fik det.

Men Kristian Thulesen Dahl har ikke ønsket at stille op til interview. Og samme tavshed er der fra Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup.

Lønnet fuldtidsjob

Dansk Folkepartis personale- og sekretariatschef, Jeanie Nørhave ønsker ikke at oplyse, hvor meget Carl Christian Ebbesen - udover sit eftervederlag på godt 83.000 kroner om måneden i det næste halve år - får i løn som økonomisk sekretær.

Men hun bekræfter, at der tale om et lønnet fuldstidsjob.

Før jul gav det intern uro i Enhedslisten, da det kom frem, at Enhedslistens afgående teknik- og miljøborgmester i København, Morten Kabell, også hæver en halv million i eftervederlag fra de offentlige kasser, mens han samtidig får løn fra et nyt chefjob i det private erhvervsliv.

I den sag blev Enhedslistens partitop kraftigt kritiseret for hykleri og dobbeltmoral. Mens Enhedslistens frontfigur Pernille Skipper i 2015 kaldte Carl Holst for "grådig" og "pamper", ville venstrefløjspartiets partitop på Christiansborg for nylig ikke kritisere deres egen partifælle Morten Kabell for noget som helst.

Efter flere dages tavshed endte det dog med, at Enhedslistens finansordfører Pelle Dragsted opfordrede Morten Kabell til at "overveje" at frasige sig eftervederlaget.

I forhold til at Dansk Folkepartis egen ledelse nu også har en person, der modtager dobbeltløn, siger Pelle Dragsted:

- Så længe reglerne er, som de er, er det selvfølgelig en overvejelse for den enkelte, om man vælger at gå foran med et godt eksempel. Man har jo ret til det, men man har ikke pligt til at modtage pengene.

Skaber politikerlede

Også Dansk Folkepartis daværende kommunalordfører Morten Marinus var kratigt ude med riven efter Carl Holsts dobbeltløn i 2015. Det var spild af skattepenge, lod han forstå.

- Det er den slags, der er med til at skabe politikerlede. Folk kan ikke forstå, at politikere, der får en udmærket løn, skal have dobbeltbetaling, selv om de er stoppet frivilligt. Jeg kan godt forstå, hvis man undrer sig over, at der bruges skattepenge til den slags, sagde daværende kommunalordfører Morten Marinus (DF) dengang i 2015.

- Jeg klandrer ikke Carl Holst, men det ville da klæde ham at betale pengene tilbage, tilføjede Morten Marinus.

I dag ønsker Morten Marinus ikke at forholde sig til sine tidligere udtalelser - eller give sin mening til kende om Carl Christian Ebbesens dobbeltløn.

Enhedslisten er nu på vej med et forslag i Folketinget, der forhindrer at politikere kan få dobbeltløn.

- Jeg håber, vi kan samle et flertal i Folketinget som vil indføre de regler, som Kristian Thulesen Dahl så dengang sagde han var tilhænger af; nemlig: det er fair, at der er et eftervederlag, men får man et andet vellønnet job, så skal man selvfølgelig ikke have eftervederlag, siger Pelle Dragsted.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter