DF: Tudetosset at lukke skattekontor

Både Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne kritiserer, at Skat for tre år siden nedlagde den afdeling, der havde fokus på udbytteskat. Skatteministeren vil først se Skats egen undersøgelse, før han tager stilling til sagenn

Det virker "tudetosset", at afdelingen, som havde udbytteskat som speciale, blev lukket i 2013, mener DF's skatteordfører. (Foto: ERik Refner © Scanpix)

Det giver absolut ingen mening, at Skat valgte at sløjfe den særlige afdeling for udbytteskat samme år, som den milliardstore svindel med udbytteskat for alvor begyndte at eskalere.

Det er meldingen fra Dansk Folkepartis skatteordfører, Dennis Flydtkjær, efter DR Nyheder i går kunne afsløre, at Skat i 2013 nedlagde den såkaldte ’Regnskab 2’-afdeling, som netop havde udbytteskat som fokusområde.

- Det er rystende, siger DF-ordføreren.

Tudetosset beslutning

’Regnskab 2’ blev lukket, da den daværende chef gik på pension for tre år siden.

Der blev aldrig ansat en ny chef, og en del af de medarbejdere, der havde haft fokus på udbytteskatten, blev samtidig fyret.

De resterende medarbejdere blev placeret i andre afdelinger, hvor der ikke alene var fokus på udbytteskat.

Opgaven med at udbetale refusionerne er vokset voldsomt i den periode, hvor Skat skar ned.

Hvor staten i 2010 sendte 680 millioner kroner retur i refusion af udbytteskat, var beløbet i 2014 vokset til 6,1 milliarder kroner.

- I bagklogskabens klare lys virker det tudetosset, at afdelingen blev nedlagt. Udbytteskat er et ret kompliceret område, og det kræver ekspertise at holde øje med det. Derudover er der tale om store beløb, og derfor virker det helt galt, at Skat nedlagde den, siger Dennis Flydkjær.

S: Skriger til himlen

Svindlen med udbytteskat foregik ved, at udenlandske selskaber krævede udbytteskat, som de aldrig havde betalt, retur.

Samlet set blev er der blevet svindlet for 6,2 milliarder kroner.

At kontoret blev nedlagt, møder også kritik fra Socialdemokraternes finansordfører, Jesper Petersen.

- Det er endnu en antydning af, at Skat ikke har taget det alvorligt, selvom man godt vidste, at der var behov for at være mere vågen, siger han.

Nødvendigt med mere kontrol

Skat er lige nu i gang med en intern undersøgelse af skandalen, der skal ligge klar i løbet af de kommende uger.

Den vil S-ordføreren vente på, før han tager stilling til, hvad der skal gøres for at undgå lignende sager i fremtiden.

Det er dog ”helt entydigt nødvendigt”, at der kommer mere kontrol med udbetalingen af udbytteskat, siger han.

- Det kan meget vel ske ved, at man genopretter et kontor som det her igen. Ellers kan det være, at der skal tilføres mere mandskab, at Skat får bedre it-systemer og at der kommer krav om flere oplysninger til Skat, siger Jesper Petersen.

Regeringen venter på undersøgelse

En lignende melding kommer fra Dansk Folkeparti, der også vil vente på undersøgelsen, før partiet fælder endelig dom over Skat.

- Vi bliver både nødt til at se på, hvor mange ressourcer området skal have, og hvilke redskaber Skat skal have for at kontrollere dette område, siger DF-ordføreren.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) ønsker ikke at udtale sig direkte om lukningen af ’Regnskab 2’, før undersøgelsen er færdig.

- Vi skal have vendt hver en sten i den her sag for at finde ud af, hvem der har ansvar for hvad. Men inden vi drager et politisk ansvar, skal vi have et ordentligt fagligt og sagligt grundlag at stå på, siger ministeren.

Facebook
Twitter