DF udfordrer samarbejde i blå blok: Aflyser besparelserboligydelse

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) kan godt glemme alt om at skære i pensionisternes boligtilskud, siger Kristian Thulesen Dahl.

- En finansminister, som ud af sine gemmer kan finde 640 millioner kroner på at bygge boliger til flygtninge, kan jo ikke komme rendende den næste dag til Dansk Folkeparti, og sige, at nu har vi i øvrigt brug for at finde 90 millioner på pensionisternes boligydelse, siger Kristian Thulesen Dahl. (Foto: Ida Marie Odgaard © Scanpix)

Dansk Folkeparti udfordrer nu igen samarbejdet i blå blok. Partiformand Kristian Thulesen Dahl slår nemlig nu fast, at Dansk Folkeparti ikke vil være med til at skære i boligydelsen til pensionister.

Det sker, selv om partierne i blå blok ellers har en aftale om, at de her i foråret skal forsøge at finde besparelser for 90 millioner kroner på boligydelsen.

- Som jeg ser det, er det en umulighed at finde 90 millioner kroner på pensionisternes boligydelse her i 2016. Finansministeren har fundet 640 millioner til at bygge boliger til flygtninge, og så kan jeg på ingen måde forsvare, at vi skal til at finde penge på pensionisternes boligydelse.

- Så jeg må komme med den klare besked til finansministeren, at det med at finde penge på pensionisternes boligydelse, det kan han godt glemme, siger Kristian Thulesen Dahl.

Genåbner slagsmål

Med meldingen genåbner DF-formanden det slagsmål om pensionisternes boligtilskud, som udspilledes sig i kølvandet på finanslovsaftalen før jul. I finansloven for 2016 aftalte Venstre-regeringen med Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservative at skære 90 millioner kroner i boligydelsen til pensionister.

Efterfølgende kom især Dansk Folkeparti under pres, fordi Ældre Sagen påpegede, at helt op mod 175.000 pensionister ville miste tusindvis af kroner.

Efter nogle dages hård kritik besluttede de fire blå partier at droppe den indgåede aftale om beskæringen af boligydelsen – men aftalte samtidig, at de sammen ville forsøge at finde de 90 millioner kroner inden for boligydelsesområdet i foråret 2016. De forhandlinger har finansminister Claus Hjort Frederiksen planlagt skulle foregå i Finansministeriet i næste uge.

- Nu er vi kommet til maj måned, og vi har set, at finansministeren pludselig ud af sine gemmer har fundet penge til nogle ting, som vi i Dansk Folkeparti bestemt ikke mener, at der skal bruges penge på.

- Derfor virker det lettere komisk, at vi skal trækkes hen til et forhandlingsbord og bliver bedt om, at finde besparelser for 90 millioner kroner på pensionisternes boligydelse. Så min besked til regeringen er klar: Det kommer ikke til at ske, siger Kristian Thulesen Dahl.

Thulesen: Vi løber ikke fra en aftale

Venstre, Liberal Alliance og Konservative gik jo med til at droppe den aftalte besparelse på pensionisternes boligydelse for at hjælpe jer. Hvorfor opfylder I ikke jeres del af aftalen?

- Vi har bestemt kigget på det her og søgt en løsning. Når det blev droppet i december, så var det jo fordi, at man ikke kunne opfylde den forudsætning, der var, for at vi kunne gå med til det her; nemlig at man friholdt de pensionister med de laveste indkomster fuldstændig – og tværtimod gav dem mere i boligydelse. Jeg kan ikke se, at man kan løfte den forudsætning nu, og man kan under ingen omstændigheder nå at finde 90 millioner på pensionisternes boligydelse her i løbet af maj, siger Kristian Thulesen Dahl.

Men løber I ikke fra en aftale med de øvrige partier i blå blok?

- Vi løber bestemt ikke fra noget som helst. Vi har kigget på det her igen, igen, igen, og det er meget svært for os at finde frem til en holdbar model. Jeg ved godt, at der er andre partier, som synes, det er helt fint at spare på pensionisternes boligydelse, siger Kristian Thulesen Dahl.

Hvis der i fremtiden skal spares på boligydelsen, der årligt koster staten 10 milliarder kroner, skal den enkelte pensionist ikke holde for, slår DF-formanden fast:

- Vores klare udgangspunkt, når vi skal diskutere det her for de kommende år, er, at den enkelte pensionist ikke får færre penge til sig selv som følge af de initiativer, vi tager. Skal der være færre udgifter til boligydelsen, så skal det være fordi, den enkelte pensionist har en lavere husleje. Det kan ske ved at kommunen bygger billigere, eller hvis man friholder nogle fællesarealer i den ældrebebyggelse, man bor i, så den ældre får en lavere husleje. Det vil ikke betyde en regning hos den enkelte pensionist, siger Kristian Thulesen Dahl.

Udsteder I nu en garanti for, at I ikke medvirker til en aftale om, at de fattigste pensionister ikke kommer til at miste noget?

- Ja, det er helt klart en forudsætning for os i det videre arbejde, at pensionister i en ringe økonomisk situation ikke bliver efterladt med nogen som helst regning, siger Kristian Thulesen Dahl.

Med udmeldingen er det anden gang inden for kort tid, at Kristian Thulesen Dahl går imod sine allierede i blå blok. For præcis en måned siden kastede Kristian Thulesen Dahl en bombe ind i blå blok, da han fastslog, at Dansk Folkeparti ikke vil være med til at sænke skatten - hverken til efteråret eller i resten af valgperioden, der kan løbe frem til 2019.

De stigende udgifter til flygtninge gør, at der ganske enkelt ikke er penge til skattelettelser, lød meldingen.

FacebookTwitter