DF: Udkommander hjemmeværnet til grænsekontrol

For at sikre en ordentlig grænsekontrol skal regeringen kunne bruge borgerligt ombud over for Hjemmeværnet, mener Dansk Folkeparti.

Dansk Folkeparti foreslår, at hjemmeværnet udkommanderes til at deltage i arbejdet med grænsekontrol. Billedet er fra kontrollen ved den dansk tyske grænse tidligere på måneden (arkivfoto). (Foto: © Claus Fisker, Scanpix)

Dansk Folkeparti vil give Venstre-regeringen mulighed for at kræve, at hjemmeværnsfolk deltager i arbejdet med grænsekontrol.

Det skal ske med udgangspunkt i reglerne om borgerligt ombud, og målet er at sikre en ordentlig grænsekontrol, forklarer DF's beredskabsordfører, Jeppe Jakobsen.

- Når man er indsat i tjeneste for Hjemmeværnet, arbejder man jo for staten. Det vil vi gerne synliggøre ved at lave muligheden for, at regeringen i særlige tilfælde kan aktivere hjemmeværnet med baggrund i reglerne om borgerligt ombud, siger Jeppe Jakobsen.

Borgerligt ombud er en opgave, man som borger har pligt til at udføre.

- Det skal primært være for hjemmeværnsfolkets skyld. Der er mange af dem, der har svært ved at få fri fra deres arbejde, når de skal indsættes med Hjemmeværnet. Men arbejdsgiveren kan ikke nægte dem fri, hvis der er tale om borgerligt ombud, påpeger ordføreren og tilføjer:

DF: Vi har ikke nok ledige betjente

- Det er højaktuelt med grænsekontrollen, som bestemt godt kunne bruge flere hænder og fødder. Og vi har desværre ikke nok ledige betjente, siger Jeppe Jakobsen.

At aktivere Hjemmeværnet vil i den grad hjælpe politiet i forhold til grænsekontrollen, mener DF'eren.

- Vi synes, at Hjemmeværnet skal hjælpe til med grænsekontrollen under politiets kontrol. Hjemmeværnet kan også overtage andre opgaver, der kan frigive betjente til grænsekontrollen, siger Jeppe Jakobsen, som gerne vil fordoble beredskabet til grænsekontrol.

/ritzau/