DF undrer sig over droppet omfartsvej: 'Det er politisk drilleri'

Socialdemokratiet går frivilligt væk fra deres egen politik, siger DF'er.

Dansk Folkpartis transportordfører, Hans Kristian Skibby, fastholder behovet for en omfartsvej ved Mariager. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

I Dansk Folkeparti undrer de sig gevaldigt over, at regeringen nu dropper planerne om den omstridte omfartsvej ved Mariager.

Det står nemlig i Socialdemokratiets infrastrukturplan fra januar, at lige præcis en omfartsvej ved den jyske by kan give god mening.

- Jeg undrer mig over, at Socialdemokratiet går væk fra deres egen politik. Det er ikke normalt, at man afgiver sin politik, inden man er blevet tvunget til det af andre i en forhandlingssituation, siger transportordfører Hans Kristian Skibby (DF).

Det blev besluttet at etablere omfartsvejen ved Mariager i en aftale mellem den tidligere VLAK-regering og Dansk Folkeparti i marts, men den fik efterfølgende stor opmærksomhed og heftig kritik.

Det viste sig nemlig, at Vejdirektoratet i 2013 konkluderede, at der slet ikke var behov for en omfartsvej ved Mariager. Heller ikke trafikforsker Harry Lahrmann og formanden for Mariager Handel Anni Andersen mente, at det gav mening.

Dansk Folkepartis daværende transportordfører, Kim Christiansen, kom særligt i vælten, da han blev beskyldt for at pleje sine egne interesser med omfartsvejen, da hans hjemby er Mariager.

Efter længere tids tovtrækkeri nedskalerede Dansk Folkeparti projektet, så det gik fra en pris på 377 millioner til cirka 80 millioner kroner.

S: Ikke groet i vores baghave

Men transportminister Benny Engelbrecht (S) mener nu, at det vil være spild af skatteborgernes penge overhovedet at sætte en såkaldt VVM-undersøgelse i gang i Mariager.

- Set i forhold til mange andre investeringer i infrastruktur, er det her ikke et projekt, staten kan og bør foretage. Den samlede effekt er ikke stor nok. Derfor er der ingen grund til at gå videre med projektet, siger han.

Dette er en skitse af den oprindelige plan for en omfartsvej ved Mariager. Regeringen har nu besluttet at droppe projektet.

Transportministeren afviser, at Socialdemokratiet løber fra deres egen politik ved at droppe planerne om omfartsvejen, selvom Rasmus Prehn som partiets transportordfører har udtalt, at det kunne være relevant at bruge penge på en vej i området.

- Rasmus Prehn er en klog mand, og han kender godt et forhandlingsspil. Derfor tror jeg også, at man skal se det på den måde, at alle før valget vidste, at der var en pris at betale, hvis man skulle have Dansk Folkeparti med i en bred infrastrukturaftale.

- Derfor var det på bruttokataloget (i Socialdemokratiets udspil til en infrastrukturplan, red.). Det er ikke et projekt, som på den måde har groet i vores baghave, siger Benny Engelbrecht.

DF står fast

Trods det skrinlagte projekt og kritikken af, at en omfartsvej ved Mariager vil være overflødig, fastholder Dansk Folkeparti, at det giver mening at smide penge efter det.

- Det taler tallene for. Ud fra en samfundsøkonomisk beregningsmodel i forhold til antallet af investerede millioner og døgntrafik, så var det mange andre projekter end det her, der skulle væk først, siger Hans Kristian Skibby.

Regeringen indkalder snart Folketingets partier til forhandlinger om en større infrastrukturplan, og dagens melding fra transportministeren skal ses i det lys.

- Vi er ikke der endnu, hvor vi er i gang med at forhandle om infrastrukturplanen. Men det er klart, at når jeg melder ud, som jeg gør i dag, så er det et udtryk for, at jeg har foretaget sonderinger blandt de politiske partier og kan se, at det her projekt ikke bliver gennemført, siger Benny Engelbrecht.

Facebook
Twitter