DF var tidligere imod at skære i skoleydelsen - nu går de ind for halvering

DF vil se på studielån for at give produktionsskoleelever samme muligheder som SU-modtagere.

Produktionsskoleelever fra hele landet demonstrerede i dag mod nedskæringer i den skoleydelse, de får udbetalt som løn for at gå på skolen. Foto: Produktionsskoleforeningen

Dansk Folkeparti har tidligere kæmpet imod fællerne i blå bloks planer om at skære i skoleydelsen til landets produktionsskoleelever.

I et udateret indlæg på partiets hjemmeside, der hedder "Dansk Folkeparti er de unges parti", skriver udlændingeordfører Martin Henriksen blandt andet, at DF "har stoppet regeringens jagt på produktionsskolernes skoleydelse."

I dag synes partiet ikke længere, at det er en dårlig ide at skære i skoleydelsen. Sammen med resten af blå blok står de i årets finanslov bag aftalen om at skære ned på ydelsen for både udeboende og hjemmeboende.

Ingen ultimative krav

Vi har spurgt partiets erhvervsuddannelsesordfører, Marlene Harpsøe, hvorfor Dansk Folkeparti har skiftet holdning.

- Når vi går til forhandlinger, så gør vi det ikke med ultimative krav. Vi er lydhøre og parate til at skulle både give og tage. Det er et meget stort puslespil at gå til finanslovsforhandlinger, og man bliver nødt til at gå på kompromis, for ellers kan man ikke levere resultater, siger hun og fortsætter:

- Vi har længe været et parti, der er meget opmærksomme på den gruppe elever, der går på produktionsskole. Det er klart, at vi stadig arbejder målrettet mod, at den gruppe får det, de skal i forhold til selvværd, kompetencer fagligt og socialt, så de forhåbentlig på et tidspunkt kan tage en erhvervsuddannelse.

Hvordan harmonerer det med at skære ned?

- Vi går til forhandlinger først og fremmest med et mål om at få så meget politik gennemført som muligt. Det skal også lige siges, at hvis det ikke havde været for os, så havde det set anderledes ud. Vi har afværget, at dem under 18 år slet ikke skulle have noget. Vi har afværget den store katastrofe.

Det kan man vel ikke sige, for uden jer var der ikke et flertal i Folketinget for overhovedet at skære i ydelsen?

- Vi har sikret, at de unge får en skoleydelse. Og vi har sikret, at man stadig har det vigtige værktøj, at man kan trække i ydelsen. Det er der nogle unge mennesker, der har brug for. Og så vil jeg også sige, at produktionsskolerne er fantastiske. De er mine hjertebørn. Vi sætter i Dansk Folkeparti virkelig pris på det, de gør.

Men anerkender du, at uden jer ville der slet ikke være flertal for at skære i ydelsen?

- Vi er et ansvarligt parti, der er gået til finanslovsforhandlinger uden ultimative krav. Selv om det forslag regeringen har fremlagt ikke er sået i vores have, så er det klart, at vi ikke går til forhandlinger med ultimative krav.

Ikke kompetencegivende uddannelse

Er I godt klar over, at det med de nye regler bliver økonomisk mere attraktivt at være på kontanthjælp for de unge end at gå på produktionsskole?

- Kommunerne har alle mulige værktøjer til at sørge for at de unge kommer i afklarende forløb. Det er ikke sådan, at man bare kan sige nej til at gå på produktionsskole. Jeg vil også gerne sige, at hvis de unge går på produktionsskole, så er det oftest en kortere periode. Hvis en elev på den koordinerede ungdomsuddannelse kan klare sig på SU, så kan en produktionsskoleelev også.

Men elever siger jo netop, at de ikke har samme muligheder som dem på SU?

- Det er klart, at i og med man får SU, så har man andre muligheder end på skoleydelsen. Det er helt åbent. Det er fordi produktionsskolen ikke er kompetencegivende, men ligger udenfor det almindelige uddannelsessystem. Så det er ikke SU, men et SU-lignende niveau, man får.

- Men vi er optagede af, at de unge over 18 år, som nu skal have en lavere skoleydelse, får nogle vilkår, der er sammenlignelige med andre SU-modtagere. Dem på SU har jo for eksempel mulighed for at tage ekstra favorable lån. Så vi vil tage det op med regeringen, hvordan vi kan gøre det sammenligneligt.

Skal det forstås sådan, at I vil kigge på, om produktionsskoleelever også skal kunne få et SU-lån?

- Vi vil se på, hvor SU-modtagerne stiles bedre end på produktionsskolerne. Så vi vil se på SU-lånet.

DF-opfordring til de unge: Ryk rundt på budgettet

Vi har talt med en 19-årig udeboende elev, der med de nye regler ikke længere ville kunne betale sin husleje. Hvis han derimod valgte produktionsskolen fra og i stedet gik på uddannelseshjælp, som er kontanthjælp for unge under 30 år, ville han få 7.069 i stedet for 5.416 kroner. Han siger selv, at han ville have valgt kontanthjælpen for at kunne blive i sin bolig. Hvad vil du sige til ham?

- Jeg kender ikke det konkrete eksempel. Men det er en meget kort periode, man skal gå på produktionsskole. Så har man en udfordring med sit budget, så må man tænkte, hvordan man i en kortere periode kan leve på en måde, så alting stemmer i regnskabet.

- Overordnet synes vi, at det er et fair beløb. Ellers havde vi ikke rykket det. Men vi vil også gerne se på, om vi kan gøre noget bedre, og for eksempel se på, om ungdomskortet er et sted, hvor man kan gøre det mere fordelagtigt at have et ungdomskort.

Den her elev har 5.000 kroner til at betale husleje, aftensmad, buskort og så videre. Er det DF's holdning, at man med det budget kan rykke rundt, så det går op?

- Vi er gået ind i de her forhandlinger med et åbent sind. Vi synes bestemt, at det er tåleligt både for dem, der er over og under 18 år. Der er nogle, der kan få det til at køre rundt. Og det har jeg tillid til, at produktionsskoleelever også kan i den korte periode, det drejer sig om.

Facebook
Twitter