DF: Venstre bryder løfte om 90 kilometer på landevejen

Håndslag med Venstre var alligevel ikke så meget værd, konstaterer DF-ordfører.

Dansk Folkeparti vil hæve fartgrænsen fra 80 til 90 kilometer på landevejene. Venstre vil ikke længere love at gøre det samme. (Foto: claus fisker © Scanpix)

Før valget lovede Venstre, at bilister skulle have lov til at køre 90 kilometer i timen på landevejene.

Men nu vil Venstre ikke lægge stemmer til et forslag fra Dansk Folkeparti om netop at hæve fartgrænsen til 90, og det skuffer Dansk Folkeparti.

- Jeg finder det højst mærkværdigt, siger transportordfører Kim Christiansen (DF).

- Vi fremsætter det her beslutningsforslag nu, fordi vi mente før valget, at det på mange strækninger er forsvarligt at øge hastigheden til 90 km/t, og det mener vi sådan set også efter valget. Jeg ved ikke, hvorfor Venstre har ændret holdning.

Kim Christiansen henviser til flere udtalelser fra Venstre-ordførere, som før folketingsvalget var på linje med Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservative i spørgsmålet om en højere, generel fartgrænse på de danske landeveje.

Håndslag ikke så meget værd

Over for Jyllands-Posten har Venstres trafikordfører, Kristian Pihl Lorentzen, stemplet aftalen forslaget om en generel forhøjelse af fartgrænsen til 90 kilometer på landevejene som et ”løfte”.

- Når vi kommer med et fælles beslutningsforslag, så betyder det, at vi har givet hinanden håndslag på, at det er det, vi vil. Derfor er der tale om et løfte, lød det i marts sidste år.

Kim Christiansen, hvad skete der med det løfte?

- Det løfte blev så brudt, og håndslaget var ikke så meget værd, siger Kim Christiansen fra Dansk Folkeparti.

- Det er da irriterende, for vi havde selvfølgelig en helt klar forventning om, at de ting, vi aftalte inden valget, dem var vi også enige om efter valget. Der kan så være nogle ting, der er pillet ud, blandt andet det her, og det synes vi ikke er acceptabelt, siger han.

Minister afventer evaluering

Tidligere retsordfører og nuværende skatteminister, Karsten Lauritzen (V), har også talt for at hæve fartgrænsen på landevejene fra 80 til 90 kilometer i timen, hvis partiet kom til magten.

I dag er transportminister Hans Christian Schmidt (V) dog ikke klar til at føre løftet ud i livet. Regeringen vil foreløbig afvente en rapport om fartforsøg, som blev sat i gang for over fire år siden.

- Vejdirektoratet er jo lige ved at aflevere deres evaluering af det forsøg, som jeg selv satte i gang, sidst jeg var transportminister. Vi skal selvfølgelig lige se, hvad den evaluering siger, siger Hans Christian Schmidt.

Transportministeren forstår ikke kritikken fra Dansk Folkeparti om, at regeringen ikke overholder sit klokkeklare løfte om at hæve fartgrænsen på landevejene.

- Det undrer mig meget, for sagen er den, at når man har gennemført et forsøg, så er det god skik, at vi lige hører, hvad der kommer for en evaluering.

Kan du love, at du vil gennemføre en forhøjet generel hastighed på landevejene til 90 km/t?

- Nu er det jo sådan, at der skal et flertal til i Folketinget først.

Det har du.

- Nej, det ved man ingenting om.

Alle de blå partier støtter det?

- Selv journalister, der mener, at de ved alt, kan sommetider komme ud for, at det gør de så ikke alligevel. Jeg arbejder altid på samme måde. Det vil sige, at når nogen undersøger et forsøg, så læser jeg først det inden. Så kalder jeg ordførerne over, og så skal vi nok finde en løsning.