DF vil forbyde afbrænding af Dannebrog

Demonstranter, der afbrænder det danske flag, skal kunne idømmes fængsel i op til to år, mener Dansk Folkeparti.

Det skal koste op til to års fængsel at sætte ild til Dannebrog, mener Dansk Folkeparti.

Det første lovforslag, der skal behandles i Folketinget i det nye år, er et lovforslag fra Dansk Folkeparti, der skal gøre det strafbart med op til to års fængsel at forhåne Danmark og Dannebrog.

Demonstration mod Irak-krig

Baggrunden for forslaget er en demonstration mod Irak-krigen foran den amerikanske ambassade i København i juli, hvor demonstranter afbrændte både det amerikanske og danske flag, siger Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup.

- Det er allerede strafbart i dag at afbrænde andre landes flag. Man har så ikke forestillet sig, at det ville være nødvendigt at gøre det strafbart at afbrænde Dannebrog, men det tyder på, at det er nødvendigt, siger Peter Skaarup.

Begrænsning af ytringsfriheden

Men Dansk Folkepartis forslag vil være en begrænsning af ytringsfriheden. Det siger to eksperter, som Ritzau har talt med.

- Man kan ikke tale sig ud af det faktum, at der er tale om en begrænsning af ytringsfriheden, siger professor, dr.jur. Henning Koch, Københavns Universitet.

Han påpeger dog samtidig, at selv om der er tale om en begrænsning af ytringsfriheden, vil det ikke være i strid med hverken grundloven eller den europæiske konvention om menneskerettigheder.

Grænsen går ved flaget

Peter Skaarup afviser dog, at Dansk Folkeparti giver køb på ytringsfriheden, som partiet ellers har stået hårdt på i den ophedede debat om de såkaldte Muhammed-tegninger i Jyllands-Posten. Således skrev partileder Pia Kjærsgaard for et par måneder siden i sit nyhedsbrev, at:

- I Danmark; der har vi ytringsfrihed for Loke såvel som for Thor. Og ytringsfriheden; den giver vi ikke køb på.

Men grænsen går ved afbrænding af det danske flag, siger Peter Skaarup.

- Det er noget, der kan provokere og skabe konflikter, og det ser ud som om, vi har fået grupper til Danmark, der kan finde på at afbrænde vores flag, og det skal vi have afklaret i vores straffelov, siger han.