DF vil forbyde kriminelle musikere at optræde

Det er et problem, at kriminalitet bliver forherliget i musik, mener Dansk Folkeparti.

Jamaika på Countdown scenen under Roskilde 2016.. (Arkivfoto) (Foto: Ida Marie Odgaard © Scanpix Denmark)

Hvis det står til Dansk Folkeparti skal musikere med en plettet straffeattest ikke længere have lov til optræde på spillesteder og festivaler.

Det fortalte partiets retsordfører Peter Skaarup tidligere på ugen til radioprogrammet Babylon på 24syv.

DF'eren er kommet med forslaget, fordi han mener, det er et problem, at kriminalitet bliver idealiseret i særligt rapmusik.

- Det kommer, fordi vi kan se, at en række fremtrædende bandemedlemmer - både i Danmark og i Sverige - er involveret i musik, hvor de forherliger det at være kriminel, siger han til P1 Morgen.

Rekruttering til bander gennem musik

En af de danske musikerer, et sådant forslag vil ramme er rapperen Jamaika. Han har flere domme bag sig og sidder lige nu i fængsel for et knivoverfald og trusler.

Et andet eksempel på problemet er ifølge Skaarup selv rapperen A'typisk.

Musikeren med det borgerlige navn Amin Kevlar er medlem af rockergruppen Satudarah og optræder blandt andet i sin musikvideo til sangen 1919 med rygmærke og blandt andre medlemmer af grupperingen.

Det er rygmærker som disse fra rockergruppen Satudarah, man kan se den danske rapper A'typisk bære i sine musikvideoer. (Arkivfoto) (Foto: søren bidstrup © Scanpix Denmark)

Han rapper blandt andet linjer "Satudarah for livet" og "maskinpistolernes patroner spørger ikke, hvor du er fra".

- Det er til tider blevet en konkurrence mellem forskellige bander om at rekruttere på den måde ind i kriminalitet, siger Peter Skaarup.

- Vi bruger rigtig mange millioner kroner på Christiansborg for at bekæmpe rekruttering til banderne på alle mulige måder, og derfor synes vi, at det er et problem, at man bruger musikken til at forherlige kriminalitet, siger han.

Medina og Topgunn er tidligere dømt

DR Nyheder er ikke bekendt med, om rapperen A'typisk er dømt for kriminalitet og dermed vil falde ind under Peter Skaarups forslag.

Der er til gengæld en del andre musikere som blandt andre Medina og Topgunn, der tidligere er dømt for henholdsvis kørsel i påvirket tilstand og vold. Dermed kunne de have været nægtet optrædener, hvis DF's forslag havde været en realitet i den tid, dommene fremgår af deres straffeattester.

Og skulle Skaarups ønske blive til virkelighed, vil det fjerne mange vigtige stemmer fra musikscenen, mener Kristian Karl, der er musikjournalist på Soundvenue.

- Der er rigtig, rigtig mange mennesker, der på en eller anden måde har en plettet straffeattest, og det er rigtig mange musikere, som så ikke ville kunne optræde, siger han.

Det er dog ikke Skaarups hensigt at ramme netop musikere som dem med en eventuel lovændring, forklarer han. Formålet er derimod udelukkende at ramme musikere, der "har en kriminel baggrund i en kriminel bande," siger han.

Svenske rappere involveret i kriminalitet

Hvordan man præcist skal lovgive sig ud af det problem, Dansk Folkeparti mener, der er, har han ikke svaret på endnu, lyder det.

Peter Skaarup har i første omgang stillet spørgsmål til kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S), om "hvordan regeringen agter at løse problemet med, at kunstnere og pladeselskaber, der samarbejder med kriminelle, kan opnå produktionsstøtte, kulturstøtte mv. eller adgang til offentlige arrangementer, spillesteder og festivaler".

Spørgsmålet er rejst med udgangspunkt i en artikel fra BT, hvor avisen har beskrevet forbindelser mellem kriminelle miljøer og dele af den danske rapscene.

Samme tendens er velbeskrevet i Sverige, hvor det er alment kendt, at nogle af landets største rapstjerner også har tætte forbindelser til kriminelle miljøer.

Det blev tydeligt for enhver, da en af Sveriges mest kendte rappere - Einar - blev skudt og dræbt i oktober, bare 19 år gammel.

Einar har vundet flere store priser i Sverige for sin rapmusik om blandt andet kriminalitet. (Arkivfoto) (Foto: TT News Agency © Ritzau Scanpix)

Politiet vurderede dengang, at det sandsynligvis var et banderelateret mord, og Einar var selv involveret i kriminalitet - både som gerningsmand og offer, skriver Aftenposten.

En anden kendt svensk rapper - Yasin - har siddet fængslet for at have medvirket til planlægningen af en kidnapning af Einar forud for hans død.

Yasin har ligesom andre svenske rappere forbindelse til banden Shottaz, der lige nu er involveret i en omfattende bandekonflikt i en af Stockholms forstæder.

Ifølge Diamant Salihu, der er journalist og forfatter til bogen 'Tills alla dör', der beskriver bandekonflikten mellem grupperingerne Shottaz og Dödspatrullen, så forstærker musikken konflikten.

Det har han fortalt til Weekendavisen i et interview i efteråret.

- Musikken forstærker konflikten. Rapperne synger om deres modstandere og bruger metaforer i teksterne, der tolkes som budskaber til rivaler i miljøet. Politiet bruger aktivt teksterne og musikvideoerne i deres efterforskninger for at bevise, hvilken gruppering personerne tilhører, sagde han til avisen.

Køber ikke sammenligning med Støjberg

I sit spørgsmål til kulturministeren spørger Skaarup, om regeringen vil være med til at "skærpe kravene, således at det kræver en ren straffeattest for at modtage offentlige tilskud og bevillinger til arrangementer med videre".

Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) har endnu ikke besvaret spørgsmålet, men Skaarup er fortrøstningsfuld.

- Jeg tror også, at Socialdemokratiet, der sidder på regeringsmagten nu, kan se problemet, siger han.

Forslaget har dog mødt kritik flere steder på sociale medier.

Her har flere brugere fremhævet, hvad de mener er et paradoks - nemlig at Dansk Folkeparti vil afholde dømte fra at optræde, men samtidig selv har ytret højlydte ønsker om at få en dømt politiker - Inger Støjberg - som formand for partiet.

Men det giver ikke mening at lave den sammenligning, mener retsordføreren.

- Jeg kan godt se, der er nogen, der synes, det er sjovt at lave en sammenligning, men den her handler om kriminelle bandemedlemmer, for eksempel, Satudarah, og det burde fortælle os alle, at de mildest talt er en anden snak, siger Peter Skaarup.

Præcisering tilføjet 9. januar: Det fremgår ikke i Peter Skaarups henvendelse til kulturministeren, hvorvidt både den private og offentlige straffeattest skal være pletfri.

Hvor information på den private straffeattest slettes efter nogle år, antallet varierer alt efter dommen, slettes information på den offentlige straffeattest først efter ti år.

Hvis blot den private straffeattest skal være pletfri, vil både Medina og Topgunn i dag kunne fremvise en ren en af slagsen. Dog har begge musikere fortsat en plet på den offentlige straffeattest.