DF vil gøre op med 'urimelig' forskel: En 66-årig svagtsynet kan få hjælp - en blind 68-årig må klare sig selv

DF mener, at ledsageordning for svagtseende og blinde skal gælde alle.

Langt de fleste mister synet sent i livet. Men det er kun ældre, der var blinde, inden de fyldte 67, som kan få en kommunal ledsager til at hjælpe dem rundt i verden. Den slags forskelsbehandling vil DF til livs. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Det er en klar fordel at miste synet, inden man fylder 67.

I hvert fald er synstab en ting, der skal times rigtigt, hvis ældre borgere skal have mulighed for at få hjælp til at komme igennem hverdagen med sådan et handicap.

Pensionsalderen markerer nemlig en hård skillelinje. Mens borgere, der mister synet, inden de fylder 67, har mulighed for at trække på en kommunal ledsager i op til 15 timer om måneden, er der ingen hjælp at hente for ældre, der mister synet i en alder af for eksempel 80 – eller bare 68 år.

Den slags forskelsbehandling har fået Dansk Folkeparti op på mærkerne.

- Det er en bekymrende forskel. I den ideelle verden ville det jo ikke være er alderen, der er afgørende for den hjælp, man kan få, siger handicapordfører Karina Adsbøl.

Dansk Folkeparti foreslår, at der bliver afsat midler på finansloven, så blinde og svagtsynede over 67 også kan få en ledsageordning og ikke ”være fanget i deres hus.”

Nærmere reglen end undtagelsen

Problemet for de ældre, der mister synet, er ifølge formand for Dansk Blindesamfund Thorkild Olesen netop, at de bliver isolerede og ensomme.

- Man har været vant til at klare sig selv. Lige pludselig står man og kan ingenting, når man har mistet synet. Man kan ikke klare sig selv eller gå uden for en dør, siger han.

Tre fjerdedele af medlemmerne i Dansk Blindesamfund har passeret de 67 år ved deres indmeldelse. Det er altså nærmere reglen end undtagelsen, at pensionsgrænsen står i vejen.

- Vi har faktisk mennesker, der siger til os: ’Jamen, jeg kunne godt have ønsket mig, at jeg var blevet blind, inden jeg var fyldt 67’, fortæller Thorkild Olesen.

Forskelsbehandlingen skriger til himlen og er simpelthen urimelig, lyder det fra formanden.

- Aldersgrænser er noget kunstigt noget. Man har det samme behov for støtte, uanset om man er 66 eller 68. Man skal kunne komme ud at handle, købe strømper og komme til familiebegivenheder ligesom alle andre, siger Thorkild Olesen.

Ikke kun de blinde

Socialminister Mai Mercado (K) kalder DF's forslag for "spændende". Men det er for nemt for DF blot at ville lempe reglerne for en enkelt gruppe af handicappede, mener hun.

- Det er ikke kun blinde, der har en udfordring i forhold til en aldersgrænse – det har andre typer af handicap også. Jeg finder det svært at forklare, hvorfor vi skal ændre på aldersgrænsen for blinde og ikke eksempelvis for mennesker, der sidder i en kørestol, siger hun.

Dansk Folkeparti anslår på baggrund af beregninger fra Dansk Blindesamfund og Socialministeriet, at det vil koste 20 millioner kroner om året at indføre en såkaldt ledsageordning for ældre over 67 år, der bliver blinde.

Det tal beror blandt andet på, at forsøgsordninger i en håndfuld kommuner har vist, at det kun er en mindre del af dem, der kan søge om en ledsager, som rent faktisk benytter sig af muligheden.

Men hvis man ikke skal forskelsbehandle, bliver prisen noget højere end 20 millioner påpeger socialministeren.

- Det kan blive dyrt. Men der kan godt være behov for en løsning. Lige præcis derfor er der også forsøg i gang i nogle kommuner, siger Mai Mercado.

- Jeg vil ikke afvise, at det kan ende med, at vi laver løsninger for enkelte målgrupper, men vi skal hegne det ind på den rigtige måde, og det er vigtigt, at vi drøfter det sammen med alt det andet, som Dansk Folkeparti også vil på ældreområdet, siger Mai Mercado.

V afviser ikke forslaget

Hvis prisen virkelig er i den størrelsesorden, som Dansk Folkeparti lægger frem sammen med forslaget, vil Venstres finansordfører, Jacob Jensen, ikke feje forslaget af bordet med det samme.

- I udgangspunktet kan jeg ikke have noget imod forslaget. Det virker som et sted, hvor man godt kan gå ind og se på, om reglerne er skruet rigtigt sammen, siger han.

Men der bliver bragt mange ting til forhandlingsbordet i denne tid, og pengene skal passe i sidste ende, lyder det.

Opdateret: Det fremgik tidligere af denne artikel, at der er mulighed for en kommunal ledsager 15 timer om ugen. Det er 15 timer om måneden.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter