DF vil have garanti for højere kvalitet på fødegangene

DF vil have sundhedsministerens garanti for, at kvinder kan være trygge ved den behandling de får på fødegangene.

Regeringen har tilsyneladende slettet 260 millioner kroner fra økonomiaftalen med regionerne. Pengene skulle gå til fødeafdelingerne (arkivfoto). (© colourbox.com)

Gentagne historier om dårlige forhold på landets fødegange fik i november sidste år den daværende regering til at sætte 260 millioner kroner af til landets fødeafdelinger over de følgende fire år.

Nu ser det ud til, at pengene spares væk, og det får DF-sundhedsordfører Liselott Blixt til at reagere.

- Vi skal sikre, at alle fødeafdelinger lever op til Sundhedsstyrelsens retningslinjer. Og det gjorde de ikke i 2014, da man bevilgede pengene, siger hun.

- Derfor vil jeg have sundhedsministeren til at love, at man som fødende kan komme trygt på sygehuset og få den behandling, der skal til. Hvordan man så gør det og med hvilke penge, det må være ministerens problem, siger Liselott Blixt.

Bevillingen er sløjfet

Flere medier er kommet i besiddelse af et udkast til regeringens økonomiaftale med regionerne, og her er bevillingen til fødegangene tilsyneladende sløjfet.

Blixt siger dog, at hun af sundhedsminister Sophie Løhde (V) har fået den besked, at den sidste ansøgning fra regionerne først lige er indløbet, og at pengene for 2015 skulle være på vej.

Kritik mod tidligere minister

Derfor er hendes kritik i sagen i lige så høj grad rettet mod Løhdes forgænger i embedet, Nick Hækkerup (S).

- Det undrer mig, at den tidligere sundhedsminister ikke allerede først på året gjorde noget ved det her.

- Hvis man vidste, at pengene for 2015 allerede var sat af, så burde man jo starte i januar måned og få lavet puljer, så pengene kunne komme ud og fungere på et område, som har brug for det, siger hun.

Ekstrabevillingen, der skulle sikre et løft i bemandingen på fødegangene, lød i 2015 på 35 millioner kroner. Hvert af de følgende fire år skulle der så efter planen afsættes 75 millioner kroner.

/ritzau/