DF vil have sundhedspersonale ved grænserne: 'Man kan lave en feberkontrol'

Der skal tjekkes for corona i både lufthavne og ved grænseovergange, mener Dansk Folkeparti.

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl vil indfører coronasmitte-grænsekontrol. (Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson © Scanpix)

Sundhedspersonale skal indsættes i både lufthavne og ved de store grænseovergange mod Tyskland og Sverige for at tjekke indrejsende for Covid-19.

Sådan lyder et forslag fra Dansk Folkeparti.

- Når danskerne bliver bedt om at gøre så dramatiske ting, som vi beder dem om nu, så skal man også have sikkerhed for, at der ikke kommer smitte ind over grænsen, siger DF-formand Kristian Thulesen Dahl.

Han mener, at tjekket skal laves af sundhedspersonale eventuelt med hjælp fra Hjemmeværnet.

- Vi forestiller os, at man kan lave en feberkontrol. Altså scanne folk for, om de har nogle symptomer. Det er ikke en 100 procents garanti, men det vil gøre, at nogle af dem, der åbenlyst er smittet med corona, vil kunne tages ved grænsen, siger Kristian Thulesen Dahl.

Brug for særlige skridt

Statsminister Mette Frederiksen valgte tidligere på ugen at lukke store dele af den offentlige sektor ned for at bremse corona-smitten. Og når indsatsen i Danmark er så markant, giver det ifølge Dansk Folkeparti ikke mening, at grænserne er åbne.

- For eksempel ved vi, at arbejdsmarkedet i hele Østersø-regionen er meget integreret. Så kan man ikke bede københavnerne om at gøre nogle særlige ting for at undgå smittespredning, og så strømmer smitten ind til Danmark via Sverige. Nu har vi 14 dage, hvor vi sætter Danmark på den anden ende. Så burde vi også tage nogle særlige skridt ved grænsen, siger Thulesen Dahl.

Eksperter har stillet sig tvivlende overfor, om et tjek ved grænsen og i lufthavne vil gavne noget. Men det får ikke Dansk Folkeparti til at ryste på hånden.

- Vi vurderer, at det er bedre end ikke at gøre det. Når man ser på Sundhedsstyrelsens vurdering af, hvad det er for nogle smittesymptomer, man også selv skal være opmærksom på, så er det de samme tegn, som man skal tjekke ved grænse, siger Kristian Thulsen Dahl.

DR Nyheder har talt med Justitsministeriet, som på nuværende tidspunkt ikke har nogle kommentarer til forslaget.