DF vil også have garanti for velfærd i skatteaftale

DF vil binde 26 milliarder kroner i velfærdsforlig, og det presser regeringen i skatteforhandlingerne.

DF-finansordfører Rene Christensen siger, at partiet kræver et decideret velfærdsforlig for at stemme for regeringens skatteaftale (Foto: Martin sylvest © Scanpix)

Oveni forhandlingsdramaet om skat og udlændinge er der opstået endnu en knast, hvor DF presser regeringen og Liberal Alliance, skriver Jyllands-Posten.

For at gå med til skattelettelser, vil DF have garanti for, at velfærdsniveauet ikke forringes.

- Vi vil have en garanti for, hvor mange penge der skal gå til velfærd, så vi kan modstå det demografiske træk, siger partiets finansordfører, René Christensen.

Finansministeriet har i forhandlingerne beregnet, at der skal være en vækst i det offentlige forbrug på 0,65 procent årligt for at dække den demografiske udfordring.

Det drejer sig blandt andet om udgifter til flere ældre og svarer til 26 milliarder kroner i 2025.

En stigning på 0,65 procent går langt over regeringspartiernes ambition. I regeringsgrundlaget hedder det, at stigningen "i udgangspunkt" skal være 0,3 procent, så DF kræver en fordobling.

Ikke alene skal pengene til velfærd være der, før DF vil overveje en skattereform. Partiet kræver også i forhandlingerne, at der indgås et decideret forlig, som formelt forpligter regeringen til at bruge de 26 milliarder kroner på offentlig velfærd.

Et forlig betyder, at VLAK-regeringen ikke kan prioritere pengene til andre ting frem til 2025.

Finansminister Kristian Jensen (V) afviser intet, mens ingen i LA vil kommentere kravet.

/ritzau/

Facebook
Twitter