DF vil slukke ilden i Dannebrog

Det kan koste to år i fængsel at sætte ild til det amerikanske Stars and Stripes, mens det er lovligt at brænde Dannebrog. Det vil Dansk Folkeparti have lavet om, men partiet blander tingene sammen, mener ekspert.

Den 6. juli, da den amerikanske præsident Bush besøgte København, brændte demonstranter amerikanske - og danske flag af. (© DR)

Det kan koste to år i fængsel at sætte ild til Stars and Stripes, mens det er lovligt at brænde Dannebrog.

- Det er en u-ting - det er u-dansk at afbrænde Dannebrog. Det er at forhåne og nedgøre vores land, siger Peter Skaarup (DF) til dr.dk/politik.

Derfor vil Dansk Folkeparti have ændret loven, og i morgen førstebehandler Folketinget Dansk Folkepartis forslag.

Udenrigspolitiske hensyn

Men Dansk Folkeparti blander to ting sammen, når partiet mener at det giver lige så god mening at forbyde afbrænding af udenlandske flag, som afbrænding af Dannebrog. Det siger Henning Koch, professor i Statsforfatningsret, til dr.dk/politik:

- Den nuværende bestemmelse om at det er forbudt at forhåne andre lande, er lavet for at forhindre diplomatiske kriser og værne Danmark mod handelsboykot osv. Det er altså et rent udenrigspolitisk hensyn, siger Henning Koch og fortsætter:

- Dansk Folkepartis forslag handler om at det skal være forbudt at krænke den danske nationalfølelse.

Men det argument køber Peter Skaarup ikke:

- Grunden til at man ikke tog hensyn til Dannebrog, loven blev lavet, var at man ikke forventede at nogen i Danmark kunne finde på at afbrænde vores flag, siger Skaarup.

Tegningerne var sjove

Da Jyllands-Posten offentliggjorde Muhammed-tegningerne, mente kritikere at tegningerne i sig selv var en forhånelse mod muslimer. På samme måde som et brændt Dannebrogsflag kan være en forhånelse mod nationalister. Men den sammenligning mener Peter Skaarup ikke, der kan laves:

- Det er ikke sjovt at brænde et flag af. Det kan være sjovt at gøre grin med religioner - både Islam og Kristendommen - og det er tilladt i Danmark, siger Skaarup.

Peter Skaarup mener heller ikke det er sjovt at flage med et spejlvendt Dannebrog. Det gjorde filmselskabet Zentropa på Grundlovsdag i 2004, og det fik Dansk Folkepartis Louise Frevert til at stille spørgsmål til justitsministeren. Men Skaarup mener ikke Zentropas aktion var ligeså alvorlig som at sætte ild til et flag:

- Det var dumt, men det kan ikke sammenlignes med en flagafbrænding, siger Skaarup.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk