DF vil stille krav til politiet: Skal offentliggøre videoer af butikstyve

Gerningsmænd fanget på overvågningskamera skal fremvises på særlig hjemmeside, lyder forslaget.

Dansk Folkeparti vil have flere overvågningsvideoer ud i den brede offentlighed. (Foto: Mathias Løvgreen Bojesen © Scanpix)

Butikstyve, hjemmerøvere og lignende kriminelle skal stilles offentligt til skue, hvis de er blevet fanget på et privat overvågningskamera.

Det kan i dag koste bødestraf i omegnen af 5.000 kroner, hvis man som butiksejer eller privatperson lægger videooptagelser af tyve eller røvere ud på sociale medier, men det vil Dansk Folkeparti gøre op med.

Partiet vil derfor pålægge politiet at lægge overvågningsbillederne ud på en særlig hjemmeside, hvorfra almindelige mennesker kan dele videoerne på sociale medier og andre steder.

- Det er urimeligt overfor de mange butiksejere, der måske ikke engang kan få hjælp af politiet og kun står tilbage med en overvågningsvideo, som de ikke må lægge ud, siger retsordfører Peter Kofod Poulsen (DF).

Hvis politiet modtager en anmeldelse om et butikstyveri eller hjemmerøveri, og der findes private overvågningsbilleder af de mulige gerningsmænd, skal det være reglen og ikke undtagelsen, at politiet offentliggør videoerne, foreslår DF.

Kun hvis særlige politifaglige hensyn taler for det, skal politiet have mulighed for ikke at offentliggøre billederne, lyder det.

- Det skal være politiet, der styrer det efter faste rammer, men hvor borgerne i højere grad end i dag får mulighed for at dele de her billeder, siger Peter Kofod Poulsen.

- Det gode ville også være, at politiet – når man får fat i den pågældende person – vil kunne fjerne billedet fra hjemmesiden. Når man så deler det fra en hjemmeside, og linket forsvinder, så har det ikke samme konsekvens som i dag på Facebook, hvor ting altid vil ligge der, siger han.

Købmænd: Stort problem

Hos brancheorganisationen De Samvirkende Købmænd ser man positivt på Dansk Folkepartis forslag.

Det er vigtigt, at butiksejere ikke griber til selvtægt og eksempelvis deler en overvågningsvideo på Facebook, som i dag er ulovligt.

- Den måde, tingene foregår på i dag, er ikke tilfredsstillende, så vi er rigtig glade for, at der er politisk fokus på det her problem, siger Claus Bøgelund Nielsen, der er vicedirektør i De Samvirkende Købmænd.

- Det er et stort problem i branchen. Det er især stigende med tilrejsende bander, der kommer hertil fra andre lande og tager på turné gennem flere byer. Det betyder, at man skal handle hurtigt, hvis man skal stoppe dem. Det er der, hvor gode billeder kan komme til sin ret, siger han.

Dansk Folkeparti foreslog for et år siden, at det skulle være fuldt ud lovligt at dele overvågningsvideoer af butikstyve og andre kriminelle på sociale medier, men det var der ikke opbakning til.

Heller ikke det modererede forslag om, at politiet skal styre delingen af videoerne, møder ubetinget støtte fra de andre partier i blå blok.

Politiet skal ikke forpligtes til at dele overvågningsbilleder, lyder det fra Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen.

- Det må under ingen omstændigheder være sådan, at andre end politiet kan bestemme, at et billede skal lægges ud. Der skal ikke være nogen forpligtelse til politiet om at lægge billeder ud.

- Men jeg er helt med på, at politiet måske i højere grad end tilfældet er i dag skal ind og vurdere den konkrete situation for at se, om den kan bære, at man lægger billedet ud, siger Preben Bang Henriksen.

Kortlægning på vej

De Konservative er som udgangspunkt positive overfor forslaget, men kan heller ikke støtte det på nuværende tidspunkt, siger retsordfører Naser Khader.

I stedet vil justitsminister Søren Pape Poulsen (K) inden længe igangsætte en kortlægning af problemet, lyder det.

- Der skal gøres noget på området, men vi har ikke endnu lagt os fast på, hvad der skal gøres.

- Derfor siger vi i første omgang: Lad os lige blive klogere på hele området, og det kan vi blive ved en kortlægning. Så kan vi senere hen komme med initiativer til, hvad der skal gøres, siger Naser Khader.

Facebook
Twitter