DF vil tage farligt sukker op med regeringen

Om tre år udløber EU's kvoter på en særlig, fed type sukker fra USA, og det får sundhedsordfører til at slå alarm.

Sundhedsordfører Liselott Blixt (DF) vil opretholde de europæiske kvoter på en særlig fed sukkertype fra USA. (© DR)

Den har ifølge forskere medført en fedmeepidemi i USA, og nu er sukkertypen 'high fructose corn syrup' snart på vej til Europa.

I 2017 ophører EU's kvoter på sukkertypen, og da den både er billigere og nemmere at arbejde med end roe- og rørsukker, er forventningen, at fødevareindustrien i Europa - ligesom i USA - vil tage imod sukkertypen med kyshånd.

Det får Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, til at slå alarm.

- Jeg frygter naturligvis, at fordi den type sukker er nem at arbejde med, billig og let tilgængelig, så vil vi bruge den meget mere i vores madvarer, siger Liselott Blixt.

- Det vil betyde, at alt, vi arbejder for på det sundhedspolitiske plan i Danmark og Norden, bliver sat flere skridt tilbage, siger hun.

Diabetesforening og forsker advarer også

Liselott Blixt har derfor stillet spørgsmål til sundhedsminister Nick Hækkerup (S) om sagen, ligesom hun vil tage det op i Nordisk Råd, som i disse dage holder møde i Stockholm.

- Det er vigtigt, at vi gør noget ved det, så vi ikke står med endnu større problemer i fremtiden, siger Liselott Blixt.

Diabetesforeningen og diabetesforsker Per Bendix Jeppesen fra Aarhus Universitet advarer ligeledes mod high fructose corn syrups mulige indtog i Danmark.

Problemet er, at high fructose corn syrup primært består af en særligt farlig fruktose (monosakkarider), der allerede er nedbrudt, så den går direkte i blodet, forklarer han.

Minister: Ingen kommentarer

'High fructose corn syrup' findes allerede i Danmark - oftest i rugbrød og kager. Men det er i mindre mængder.

Fødevareminister Dan Jørgensen har ikke nogen kommentarer til sagen, oplyser ministeriet.

DR Nyheder arbejder på at få en kommentar fra fødevareordførerne fra Socialdemokraterne og De Radikale.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk