DF'er forlader partiet: Sætter spørgsmålstegn ved Thulesen Dahl som leder

Byrådsmedlem fra Næstved skifter fra Dansk Folkeparti til Nye Borgerlige.

Kristian Thulesen Dahl måtte erkende et svidende nederlag, da han holdt tale på valgaftenen 5. juni sidste år. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Githa Nelander, der sidder i Næstved Byråd, forlader Dansk Folkeparti og vil for fremtiden i stedet repræsentere Nye Borgerlige.

Dermed fortsætter krisen i Dansk Folkeparti med uformindsket styrke.

Nelander er det femte byrådsmedlem, som inden for de seneste uger har forladt partiet.

Dansk Folkeparti fik ved valget sidste år en lussing af vælgerne og gik fra 37 til 16 mandater i Folketinget. Og ser man på den seneste meningsmåling, som Epinion har lavet for DR, fortsætter nedturen hos vælgerne. I dag står partiet til 15 mandater i Folketinget.

Og efter 10 år i partiet har Githa Nelander fået nok.

- Jeg synes, at Nye Borgerlige har mere kant på udlændingepolitikken, end Dansk Folkeparti har. Tingene bliver pakket mere ind, end de nogensinde er blevet. Det, jeg faldt for, var, at Dansk Folkeparti var et modigt parti, som havde kant, og på den gode måde var den frække dreng i klassen. Jeg mangler den energi og kant, siger Githa Nelander.

Hun peger også på EU-politikken som et problem.

- Hvor er DF henne i EU-spørgsmålet? Jeg meldte klart ud og sagde, at vi skulle ud af EU, men så var jeg ikke helt i sync med de andre, siger hun.

Er Thulesen Dahl den rigtige formand?

Da Githa Nelander begyndte med at være aktiv i Dansk Folkeparti hed formanden Pia Kjærsgaard. Nu hedder han Kristian Thulesen Dahl. Og det skifte har ifølge Nelander været med til at gøre partiet for pænt.

Githa Nelander på torvet i Næstved under valgkampen i 2019. (Foto: © NIELS AHLMANN OLESEN, Scanpix)

Hendes skifte fra Dansk Folkeparti er stadig så nyt, at hun tit kalder DF for "vi". Og hun har stor repsekt for den 50-årige formand. Men han er set med udbryderens øjne ikke den rigtige til at vende skuden for Dansk Folkeparti.

- Thulesen Dahl er superskarp og nok en af de bedste politikere, jeg kender. Han er faktaorienteret, men når der sker sådan en nedtur, er man nødt til at kigge på sin organisation og spørge, hvem der kan drive det her videre, og om det er den rigtige, vi har i spidsen.

Er han den rigtige formand?

- Jeg vil sige det på den at måde, at jeg var til Pia-stilen med kant, lidt frækhed og til at sige tingene direkte. Der er vi blevet for pæne. Kristian skal fortsat være der, fordi han er superskarp. Men der skal være en med karisma til at stå forrest, siger Githa Nelander.

Hun siger, at bøvl i organisationen også har spillet ind på hendes valg om at forlade partiet. Det mærkede hun blandt andet, da hun var kandidat til folketingsvalget.

- Tingene har ikke fungeret lokalt. Der har ikke været den rigtige opbakning, og jeg har følt mig som 'Palle alene i Verden'. Sidste valg var en solokamp. Vi kæmpede mere mod hinanden end mod de andre partier. Jeg synes ikke, de nye kandidater, hvor jeg var den ene, blev bakket op. Der var meget fokus på dem, der var etablerede. Det var underligt, for det er fornyelse, der skal til, siger Githa Nelander.

DF: Det er da drønærgerligt

Githa Nelander mener ikke, Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl er "den frække dreng i klassen", på samme måde som Pia Kjærsgaard var det. Politikken savner kant, siger hun. (Foto: © Niels Christian Vilmann, Scanpix)

Formand i DF, Kristian Thulesen Dahl, har valgt ikke at kommentere på kritikken fra Githa Nelander, men partiet henviser i stedet til Steen Thomsen, der er organisationskonsulent i Dansk Folkepartis sekretariat på Christiansborg.

Han mener stadig, Dansk Folkeparti har 'kant'.

- Det er drønærgerligt, Githa Nelander har meldt sig ud. Vi har de samme holdninger og stadig den samme kant som tidligere. Det er dog ikke lige så let at komme igennem mediemøllen, som det har været en gang.

Men har I været markante nok på f.eks. udlændingepolitikken og EU-spørgsmålet?

- Ja, altså Kristian var jo den eneste, der tog de her muslimske bønnekald op i debatten. Vi er på, når der er nogle forskellige ting. Men da vi var parlamentarisk grundlag, der havde vi en anden rolle i forhold til at kunne komme igennem i medierne. Men vi skal da gøre mere for at komme ud over rampen. Det forsøger vi at gøre noget ved, siger Steen Thomsen.

Fem har forladt partiet inden for blot få uger. Hvad er det et udtryk for?

- En kombination af flere ting. Der er tale om lokale stridigheder og frustrationer over opstillingsmøder om det kommende kommunalvalget, nu hvor der måske er udsigt til ikke at få samme antal pladser. Og så at man kan se på landsplan, at meningsmålingerne er dårlige. Det er ærgerligt, konklusionen så bliver, at man vælger at forlade Dansk Folkeparti.

Har ledelsen ikke også et ansvar for at sikre tilfredshed - også lokalt, når der er stridigheder?

- Jo. Vi har også været ude for at mægle. Det lykkes nogen gange, og andre gør det ikke.

Hvor mange skal forlade partiet, før vi kommer til at se et anderledes Dansk Folkeparti?

- Det behøver der ikke være flere, der forlader partiet for. Vi er i gang med at lave nogle nye strukturer, men vi laver ikke om på vores politik. Men vi skal se på, hvordan vi får en bedre dialog og en ny struktur såvel politisk som organisatorisk. Der er flere tiltag i gang. Og det er en proces, der fortsætter.

Når fem personer på så kort tid melder sig ud, så begynder man vel at frygte, at kan være flere på vej?

- Argh, nu satser vi på, det var nok. Men det er da drønærgerligt. Men det er forskellige udmeldinger fra dem, der har meldt sig ud. Vi står, hvor vi hele tiden har stået.

Artiklen er opdateret kl. 17.00 med interview med Dansk Folkeparti.