DF’er om krigsundersøgelse: Jeg gider ikke læse den - den er nederen og fuld af fup

DF har selv været med til at bestille en rapport om Danmarks militære engagement, men hælder den på forhånd ned ad brættet.

(© dr)

Dansk Folkepartis næstformand, Søren Espersen, erklærer sig særdeles skeptisk overfor den kommende rapport om Danmarks militære engagement på Balkan, i Afghanistan og Irak.

Skepsissen hos DF-næstformanden er opstået, efter at de to forskere, der står bag undersøgelsen og den kommende rapport, har kaldt det ”en skam”, at Dansk Folkeparti samt Venstre og Konservative ikke har udleveret partiernes egne dokumenter omkring beslutningsprocesserne, der førte Danmark i krig.

Men det har Søren Espersen ikke meget tilovers for og henviser til, at Dansk Folkeparti ifølge partiet selv aldrig har taget referater af gruppemøder.

Rapporten offentliggøres til januar, men allerede inden da, stempler Søren Espersen den som værende "nederen" og ”fuld af fup”.

- Vi har aldrig nogensinde i 20 år lavet referater af gruppemøder eller gruppebestyrelsesmøder. Vi laver referater af hovedbestyrelsesmøder, som har at gøre med organisationen. Så derfor kan vi ikke udlevere noget, vi ikke har, siger Søren Espersen.

Det giver jo mening, men er det ikke et udtryk for, at det vil være en god idé at føre protokol, når man afholder gruppemøde?

- Synes du ikke, det går meget godt i Dansk Folkeparti? Vi behøver da ikke gøre noget nyt bare for at tilfredsstille nogle forskere. Jeg vil sige, at jeg forstår, at det her er med i deres forord, at den her undersøgelse er ufuldstændig, fordi vi ikke har afleveret dokumenter.

- Hvis det er kvaliteten af den her undersøgelse, at man ikke engang ved, om vi har gruppereferater eller ej og så skriver det alligevel, så er jeg ikke helt tilfreds med, hvad den rapport kan blive til. Så er jeg faktisk skeptisk over for, om det er et stykke amatørarbejde, siger Søren Espersen.

Det var Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti, som med et snævert flertal i Folketinget i 2003 sendte Danmark i krig i Irak.

De tre partier gik for over to år siden sammen med Liberal Alliance og Alternativet og bestilte en uvildig undersøgelse af den danske krigsdeltagelse. Dansk Folkeparti har altså selv bedt om den undersøgelse, partiet på forhånd stempler som utroværdig.

Har altid været ligeglade

Søren Espersen, vil du gerne have, at der bliver nedsat et nyt arbejde, så man kommer til bunds i det?

- Nej, jeg er ligeglad med den kommission, det har vi altid været i Dansk Folkeparti. Vi synes, det er spild af tid. Men hvis det her er stilen og niveauet i rapporten, er jeg ikke sikker på, at den er det papir værd, som den er skrevet på, siger Søren Espersen.

Men det kunne jo være, at niveauet, du kritiserer, kunne have været hævet, hvis partier som dit førte protokol, så man kunne komme hele vejen rundt om sagen?

- Vi gider jo ikke indføre et helt nyt system for at glæde nogle forskere, som måske laver en rapport om ti år. Vi har det godt i Dansk Folkeparti. Det hele kører, som det skal. Vi har nogle gode og glade bestyrelsesmøder. Vi gider da ikke til at tage referat for at tækkes nogle forskere, som måske i fremtiden vil skrive noget om os. Det er det rene galimatias.

Men hvorfor er det, at I ikke fører protokol? Giver det ikke god mening, hvis der er i fremtiden opstår noget, som der er uklarhed over, for så kan man jo gå tilbage og se i protokollen og se, hvad der er op og ned?

- Sådan gør vi bare ikke. Lad alle andre fører alle de protokoller, de vil. Det bruger vi ikke.

Hvorfor?

- Det gider vi da ikke bruge tid på. Skulle vi have en eller anden sekretær til at sidde og skrive noget ned? Det går jo smaddergodt i Dansk Folkeparti. Vi er et af landets største partier. Vi har en glimrende gruppe, en glimrende gruppebestyrelse. Vi gider ikke indføre nogle regler for at tilfredsstille nogle forskere.

Nederen og fuld af fup

Men hvis I nu engang i fremtiden gerne vil have afdækket noget, så kan de partier, der ikke vil have det undersøgt, komme med samme undskyldning, som du kommer med nu?

- Det er ingen undskyldning. Vi kører vores parti fuldstændig, som vi vil. Der er ingen udefra, der skal diktere, hvordan vi kører vores parti. Så det er fuldstændig udelukket, at vi skulle til at indføre en ny stil for at glæde nogle engang i fremtiden. Hvad rager det os?

Når det nu er sådan, at den her undersøgelse er blevet lavet, og man har bedt jer om at udlevere de her dokumenter, som I ikke har haft mulighed for, fordi I ikke har ført protokol, hvorfor har I så ikke stukket hovederne sammen og formuleret en tekst, hvor I afdækker, hvad holdningen var?

- Det bliver ikke i min tid. Men jeg har nok heller ikke så længe igen. Vi gider under ingen omstændigheder lave vores system om. Vi har et pragtfuldt system, det går rigtig godt i partiet. Så glem det, siger Søren Espersen.

Niveauet er for lavt, siger du?

- Det er nederen. Hvis ikke man kan finde ud af selv de mest elementære ting, når man laver et forord... Jeg gider ikke engang læse den rapport, for jeg ved, at den er fuld af fup. Okay?

Forskningsleder for undersøgelsen og lektor på Københavns Universitet, Rasmus Mariager, har ingen kommentar til Dansk Folkepartis kritik.