DF'er roser Sass-forslag om Israel: Jeg er 100 procent enig med ham

Henrik Sass Larsen høster opbakning hos DF til sit forslag om at optage Israel i EU og Nato. Enhedslisten er lodret uenige.

Søren Espersen er helt enig med Socialdemokratiets Henrik Sass Larsen i, at Israel bør optages i EU og Nato. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

Der er lutter positive bemærkninger fra Dansk Folkeparti til Socialdemokratiets gruppeformand, Henrik Sass Larsen, som i en ny bog foreslår, at Israel skal optages som fuldgyldigt medlem af både EU og Nato.

Dansk Folkepartis udenrigsordfører og formand for Udenrigspolitiks Nævn i Folketinget, Søren Espersen, kalder det ”et rigtig godt forslag”.

- Jeg er 100 procent enig med ham. Det er et rigtig godt forslag, som vi også selv har været fremme med ved flere lejligheder, siger Søren Espersen.

Henrik Sass Larsen skriver blandt andet i sin bog, at ”en del af løsningen for en varig fred for det jødiske folk er også, at vi udstrækker vores politiske, handelsmæssige og militære relationer, sådan at den israelske befolkning kan blive betrygget i, at de ikke bliver efterladt alene, skulle nye konflikter eller aggressioner opstå”.

- Og her må centrum-venstres værdier om frihed, lighed og solidaritet være omdrejningspunktet for et nyt stærkt samarbejde, hvor vi f.eks. kunne udstrække vores sikkerhedspolitiske garanti til at indbefatte et israelsk medlemskab af NATO og vores handelsmæssige til medlemskab af Den Europæiske Union, hedder det i bogen.

Skipper: Det er på lige fod med Trump

Mens Dansk Folkeparti storroser forslaget om israelsk medlemskab af Nato og EU, så er tonen den stik modsatte fra det næststørste parti i rød blok, Enhedslisten.

Her kalder politisk ordfører Pernille Skipper det ”en rigtig dårlig ide”. Hun mener, at det med Israel som medlem af EU og Nato vil gøre en fredelig forhandlet tostatsløsning mellem Israel og Palæstina endnu mere urealistisk end i dag.

Israel vil i Pernille Skippers øjne ikke have noget reelt incitament til forhandlinger med palæstinenserne, hvis EU og Nato på forhånd tildeler landet et medlemskab.

- Jeg håber meget, at her er tale om enegang fra Henrik Sass Larsens side, siger Pernille Skipper.

- Det er på lige fod med Trumps flytning af den amerikanske ambassade til Jerusalem en måde at skubbe forhandlingerne længere væk på. Og det vil være tragisk for både israelere og bestemt også for de palæstinensere, som lever under besættelsen, siger hun.

Socialdemokratiets udenrigsordfører, Nick Hækkerup, understreger, at det ikke er partiets politik, at Israel skal være medlem af hverken Nato eller EU.

DF: Vil give sikkerhed for Israel

Hos Dansk Folkeparti køber udenrigsordfører Søren Espersen ikke Pernille Skipper og Enhedslistens argumentation.

Søren Espersen, vil en invitation til Israel om medlemskab af EU og Nato ikke ødelægge alle chancer for en fredeligt forhandlet tostatsløsning?

- Nej, jeg tror, at det ville give en helt god sikkerhed, også for Israel selv, om at man måske kunne geare ned militært, hvis man var en del af Natos forsvarsalliance, siger Søren Espersen.

- Jeg tror, at det ville betyde, man i ro og mag netop ville kunne gå i gang med at undersøge, hvad man kan gøre for at få en fornuftig ordning i Mellemøsten.

- Fred tror jeg ikke, at man får lige med det første og måske heller ikke engang med det sidste. Det er et meget betændt område, men det ville sagtens kunne lade sig gøre, hvis man havde en forankring i Nato. Det ville være udmærket, siger han.

Hvorfor skal Israel belønnes med medlemskab af EU og Nato, når landet er deltager i så voldsomme konfrontationer, som vi har set for nylig med mange dræbte palæstinensere til følge?

- Jeg tror, at ethvert land ville reagere som Israel, hvis der var storm mod landets grænser. Det håber jeg da også, at vi ville gøre, hvis det en dag skulle ske.