DF'er vækker vrede med spørgsmål: Indvandrer-chauffører skaber utryghed i julefrokost-sæson

Moderaterne-politiker mener, at Mette Thiesen prøver at piske en stemning op mod indvandrere.

Mette Thiesen har stillet spørgsmålet om taxachauffører med indvandrerbaggrund. Arkivfoto. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)

Et enkelt spørgsmål til transportministeren har fået Moderaternes folketingsmedlem Mohammad Rona op i det røde felt.

- Da jeg læste spørgsmålet første gang, fik jeg kaffen galt i halsen. Jeg troede simpelthen, det var en joke eller en fejl, siger han.

Spørgsmålet er et såkaldt paragraf 20-spørgsmål, som folketingsmedlemmer kan stille til ministre i regeringen.

Det er stillet af Dansk Folkepartis Mette Thiesen, der har en bekymring forud for julefrokostsæsonen, der står for døren. En bekymring, hun vil have transportminister Thomas Danielsen (V) til at gøre noget ved.

Hun vil vide, hvad ministeren vil gøre for at skabe tryghed for kvinder, "som i den kommende julefrokostsæson ikke er trygge ved at hyre en taxi nu, hvor rigtig mange af taxichaufførerne er indvandrere?".

- Det er sådan en type spørgsmål, hvor hun tager en hel branche og en hel befolkningsgruppe og skærer over en kam. Det er helt vildt.

- De her chauffører gør et virkelig godt stykke arbejde. De arbejder om natten og er der for vores skyld, så vi kan tage til julefrokoster, siger Mohammad Rona, der er udlændinge- og integrationsordfører for Moderaterne.

Pak politisk korrekthed væk

Han mener, at Thiesen prøver at piske en stemning op mod taxachauffører med indvandrerbaggrund.

- Jeg ser det her som noget, hun har hevet op af hatten, og så prøver hun at danne en ide om, at man skal være bange for udlændinge i taxaer, siger han og understreger, at der i dag er god sikkerhed i taxaerne.

Mohammad Rona (M) blev valgt til Folketinget ved valget sidste år. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Mette Thiesen selv giver dog ikke meget for Mohammad Ronas kritik.

Hun peger på, at mænd fra lande i Mellemøsten er overrepræsenteret i kriminalitetsstatistikkerne, og derfor forstår hun godt, hvis nogle kvinder er utrygge ved at skulle køres hjem fra julefrokost af en chauffør med indvandrerbaggrund.

- Lad os nu pakke den politiske korrekthed væk. Selvfølgelig er der kvinder, der har den utryghed, og selvfølgelig skal de have et alternativ. Jeg havde håbet, vi var nået længere, så vi ikke havde den her berøringsangst, siger hun.

Hun har stillet spørgsmålet til transportministeren i håb om, at han vil overveje at ændre i taxalovgivningen, så der kan komme flere alternativer på markedet - eksempelvis som Uber.

- Med Uber kan man jo for eksempel se, hvem man skal køre med og følge med i, hvor bilen er. Man kan også vurdere chaufføren, hvis man har haft en dårlig oplevelse. Det er sådan noget, der giver tryghed.

Hun efterlyser også en mulighed for at vælge bestemte chauffører fra.

Uber tilbage?

I dag har flere taxaselskaber apps, hvor man kan se ruten og betale på forhånd, ligesom man også kan vurdere chaufføren og turen efterfølgende. Men det er ikke godt nok, mener Mette Thiesen.

- Det er for ensidigt i dag, og man mangler et alternativ. Når man ved, hvor mange taxachauffører, som er mænd med mellemøstlig baggrund, er det helt naturligt at åbne for alternativer, hvor man kan vurdere chaufføren, holde øje med ruten og betale på forhånd.

Det var ganske vist Dansk Folkeparti selv, der var bannerfører for at skubbe Uber ud af det danske taxamarked, da man i 2017 lavede en ny taxalovgivning.

Uber lukkede i Danmark, efter Folketinget indførte en ny taxalov. (Foto: © Thomas Lekfeldt, Scanpix Denmark)

Men "ny formand, ny linje", siger Mette Thiesen, og nu er partiet klar til at se på at åbne for muligheden igen.

Hos Moderaterne mener Mohammad Rona dog ikke, at der er grund til bekymring for sikkerheden ved at køre i taxa.

- SIkkerheden er enormt høj, når man kører taxa i dag. Der er kameraer, deres id-kort står fremme, og man kan bestille via en app. Det er altså malplaceret at skære alle over en kam, især når man blander etnisk baggrund ind i det.

Han ved ikke, hvad han skal forvente af svar fra transportministeren.

- Men jeg håber i hvert fald, han gør opmærksom på, at man ikke kan skære alle over én kam.

Mette Thiesen derimod ved godt, hvad hun håber på af svar.

- Jeg håber i hvert fald, han ikke er så krænkelsesparat som Mohammad Rona.

- Jeg håber, ministeren vil se på at åbne for flere aktører, så man i højere grad kan monitorere, hvor man kører, at familiemedlemmer kan gøre det samme, og man kan vælge sin egen chauffør.

Transportminister Thomas Danielsen har endnu ikke besvaret spørgsmålet.