DF's vælgere er blevet mindre trofaste: 31 procent vil stemme på et andet parti

DF står især til at miste vælgere til Socialdemokratiet, viser måling.

31 procent af dem, der stemte på DF ved det seneste folketingsvalg, vil ved det næste valg sætte deres kryds ved et andet parti. (Foto: Sarah Christine Nørgaard © Scanpix)

Dansk Folkeparti har traditionelt været sådan et parti, man stemmer på igen, hvis man stemte på dem sidst.

Men i den seneste Epinion-måling for DR svarer 69 procent af dem, der stemte på DF ved folketingsvalget i 2015, at de også vil sætte krydset ved DF ved det næste valg. 31 procent vil altså stemme på et andet parti.

Dermed er der fem af Folketingets andre partier, der står til at få flere "genganger-vælgere" end DF.

- De sidste mange år har Dansk Folkeparti haft de mest trofaste vælgere – altså vælgere, der ikke er i tvivl om deres partivalg, siger valgforsker Kasper Møller Hansen og tilføjer:

- Men nu har vi en situation, hvor partiet er i tilbagegang. Rigtig mange har forladt det, og flere end tidligere overvejer deres partivalg.

Dansk Folkeparti har traditionelt været "topscorer i trofaste vælgere". Op til folketingsvalget i 2015 viste en Epinion-måling eksempelvis, at 92 procent af dem, der havde stemt DF ved folketingsvalget i 2011, ville gøre det igen.

Artiklen fortsætter under grafikken.

69 procent af de vælgere, der stemte på DF ved seneste folketingsvalg, vil også gøre det ved næste folketingsvalg. Dermed har partiet tabt "trofaste" vælgere.
69 procent af de vælgere, der stemte på DF ved seneste folketingsvalg, vil også gøre det ved næste folketingsvalg. Dermed har partiet tabt "trofaste" vælgere.

DF-vælgere går især til S

Det er først og fremmest Socialdemokratiet, Venstre og Nye Borgerlige, der står til at hente vælgere fra DF.

9 procent af de vælgere, der stemte på DF ved sidste valg, vil næste gang sætte deres kryds ved Socialdemokratiet, svarer de i den seneste Epinion-måling. Derudover går 6 procent til både Venstre og Nye Borgerlige.

Især vandringen fra DF til S er interessant, fordi den flytter vælgere hen over midten i dansk politik, påpeger Kasper Møller Hansen:

- Der er bestemt nogle interessante vandringer mellem DF og Socialdemokratiet lige nu, for det er jo afgørende for, om det bliver rød eller blå blok, der ender med at indtage Statsministeriet, siger han.

Hvor alvorligt er det, at det er de trofaste vælgere, der begynder at sive?

- Udgangspunktet for Dansk Folkeparti har været, at alle DF-vælgere sådan set har været trofaste, fordi partiet bare er gået frem og frem og frem, siger Kasper Møller Hansen.

- Ved 2015-valget gik de rigtig meget frem, og der kom mange nye vælgere til, og de nye vælgere er ikke nødvendigvis DF-vælgere med hud og hår. Mange har stemt på DF en enkelt gang. Det er nogle meget påvirkelige vælgere.

Socialdemokratiet og Enhedslisten er de to partier, der står til at få flest genganger-vælgere med henholdsvis 83 og 81 procent. I den anden ende af skalaen ligger Liberal Alliance og Alternativet med henholdsvis 48 og 53 procent.

"Slaget mellem Vermund og Thulesen bliver definerende"

DF vil til det snarlige folketingsvalg for første gang få konkurrence fra Nye Borgerlige, som står til at hente hele 43 procent af sine vælgere fra netop DF.

- Nye Borgerlige har entydigt valgt at kaste sig over DF og kritisere dem på udlændingeområdet, og det har kostet DF stemmer, siger Kasper Møller Hansen.

Senere i dag mødes Kristian Thulesen Dahl i den første direkte duel med Nye Borgerliges partiformand, Pernille Vermund. Det sker i Aabenraa, fordi de to partiformænd begge er opstillet i det sønderjyske.

- Slaget mellem Vermund og Thulesen bliver fuldstændig definerende for, om Nye Borgerlige kommer ind eller ikke kommer ind. Kristian Thulesen Dahl kan på den ene side give hende en platform og sikre, at hun får en masse omtale. Men hvis debatten falder ud til hans fordel, kan han på den anden side også tale hende under spærregrænsen, siger Kasper Møller Hansen og tilføjer:

- De vælgere, der i dag siger, de vil stemme på Nye Borgerlige, er jo tidligere DF’ere, så Kristian Thulesen Dahl skal sådan set bare sige til dem ”Kom nu hjem, det er jo her, I hører til”.

I den seneste Epinion-måling står DF til at få 15,2 procent af stemmerne - med en statistisk usikkerhed på +/- 1,8 procent.

Her kan du i en interaktiv grafik se vælgervandringerne fra samtlige partier.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk