Dick-pics, et dyrt kontor og interne konflikter: Endnu en sag har ramt Alternativet

Få overblikket over sagerne, som har præget det rød-grønne parti siden dets fødsel.

Alternativet har altid slået sig op på at være et parti med plads til forskellighed (Foto: © Tim Kildeborg Jensen, Ritzau Scanpix)

Siden Alternativets fødsel har partiets eksistens været præget af en række sager, der har skabt overskrifter.

Interne personlige stridigheder, vild festkultur og krænkelsessager er blot et udpluk af de sager, der har ramt partiet, siden de i 2015 strøg ind i Folketinget med ni mandater.

Få overblikket over nogle af partiets kontroversielle sager herunder.

Dick-pics og sexgynge

Flere medarbejdere i partiet mener festkulturen i partiet er upassende (Foto: © Sophia Juliane Lydolph, Scanpix Denmark)

Flere gange er Alternativet blevet anklaget for uprofessionel og grænseoverskridende opførsel blandt medarbejderne.

Anklagerne går blandt andet på en overdrevet festkultur.

Det kom blandt andet frem, at deres valgfest efter kommunalvalget og regionsrådsvalget i 2017 skulle holdes på en bar med darkrooms og sexgynge. Men den del har ifølge daværende pressechef Magnus Haslebo aldrig været en del af programmet for aftenens festligheder.

Desuden kom Jyllands-Posten i 2017 i besiddelse af intern mail, hvor Magnus Haslebo opfordrede partiets ansatte til at sende billeder af deres ”pik i slap tilstand”.

Formålet var at lave en ”dick-pic-collage”, som kunne pryde væggen på partiets stambar, Centralhjørnet i København. Blandt andet den opfordring fik interne stemmer i partiet til at klage over festkulturen i Alternativet.

Efterfølgende undskyldte daværende formand Uffe Elbæk på Facebook.

Det dyre kontor og det pyntede CV

Niko Grünfeld nåede at være kultur- og fritidsborgmester i København i knap 11 måneder. (Foto: © Sofie Mathiassen, Scanpix Denmark)

Året efter kom et af partiets prominente medlemmer i mediernes søgelys efter at have opgivet forkerte oplysninger angående sit CV til Altingets kandidattest, både i forbindelse med folketingsvalget i 2015 og kommunalvalget i 2017.

Her fik Niko Grünfeld skrevet ind, at han har en kandidatgrad. Men i virkeligheden har han en HD, hvilket svarer til en bachelorgrad.

Om det var den påståede kandidatgrad, der fik Grünfeld i borgmesterstolen som kultur- og fritidsborgmester i København, vides ikke.

Men i sin tid på borgmesterkontoret nåede Grünfeld blandt andet at købe designerlamper og en såkaldt daybed for i alt 130.000 kroner. Det kunne Radio 24syv afsløre.

Kontoret skulle efter hans eget udsagn være et sted, man kunne afholde kulturelle arrangementer.

Efter flere uger i mediemøllen trak Niko Grünfeld sig som borgmester i 2018.

Stifter forlader partiet - og tager tre andre med sig

Uffe Elbæk er med til at stifte Alternativet i 2013. (Foto: © ASGER LADEFOGED, Scanpix Denmark)

I december 2020 meddelte Uffe Elbæk sin afgang som politisk leder. I stedet overtog Josephine Fock forpersons-posten i partiet.

Men det blev også noget af en rutsjebanetur for den nye forperson, for i februar 2020 kunne Information bringe en artikel om krænkende adfærd fra Josephine Fock. Hun blev blandt andet anklaget for fysisk at have rusket i ansatte i perioden 2015-2018.

På trods af anklagerne var der fortsat opbakning fra hovedbestyrelsen til Fock.

Men det fik den konsekvens, at hele fire folketingsmedlemmer meldte sig ud af partiet. Nemlig Uffe Elbæk, Susanne Zimmer, Rasmus Nordqvist og Sikandar Siddique.

Uffe Elbæk har dog siden meldt sig ind i Alternativet igen.

Scavenius beskyldes for manglende empati og ydmyghed

Theresa Scavenius stiller op som kandidat til at blive ny leder af Alternativet i 2020. (Foto: © Philip Davali, Ritzau Scanpix)

'Du fik trådt mange af de aktive medlemmer over tæerne i valgkampen, og vi har ikke oplevet nogen vilje til at rede trådene ud bagefter'.

Sådan lød budskabet til Teresa Scavenius, da hun stillede op som kandidat til at blive ny leder i partiet i 2020.

Baglandet beskyldte Scavenius for at ’mangle empati og ydmyghed’, men understregede, at hun er 'en kapacitet på klimapolitik og en knivskarp debattør’.

Scavenius kunne ikke genkende kritikken og sagde selv, at hun ikke ønskede at gå ind i det, hun kaldte et personangreb.

Alligevel endte hun med at svare på sin egen Facebookside med et opslag med en kattevideo.

- Jeg kan forstå, at nogen mener, at jeg ikke er empatisk nok, så her kommer en kattevideo, skrev Theresa Scavenius og delte samtidig en video med en kattekilling, der får mælk.

Folketingskollegaer vil ekskludere Scavenius

Teresa Scavenius har en gang sagt farvel til Alternativet, og startet sit eget parti Momentum. Men er siden kommet tilbage til Alternativet. (Foto: © ASGER LADEFOGED, Ritzau Scanpix)

Nu truer endnu en sag Scavenius.

Fem af Alternativets folketingsmedlemmer ønsker at komme af med partiets sjette medlem, Teresa Scavenius. Det viser dokumentation, som DR er i besiddelse af.

Her har folketingsgruppen indstillet til partiets hovedbestyrelse, at klimaordfører Theresa Scavenius bliver ekskluderet fra partiet.