Din coronatest på jobbet er som 'udgangspunkt' skattepligtig: Nu vil minister ændre reglerne

Arbejdsgiverbetalte tests er som udgangspunkt et personalegode, vurderer Skat. Nu skal loven laves om.

Flere arbejdsgivere har tilbudt medarbejderne at de kan blive testet for COVID-19, inden de møder på arbejde. Men hvis arbejdsgiveren betaler for testen, kan der vente en regning fra skattemyndighederne, som reglerne er i dag. (Foto: Lisi Niesner © Scanpix)

Artiklen er opdateret klokken 13.52 med endnu en melding fra Skattestyrelsen: Styrelsen vurderer, at det er muligt at undtage arbejdsgiverbetalte coronatests fra skattepligt uden en lovændring. Det vil skattemyndighederne nu gøre.

De fleste ved, at hvis man får en større gave af sin arbejdsgiver, så skal man betale skat af personalegodet.

Men det er nok de færreste, der havde forestillet sig, at en coronatest taget på jobbet - betalt af ens arbejdsgiver - som udgangspunkt også er skattepligtig.

Det fremgår af et såkaldt styresignal, som Skattestyrelsen lige nu har i høring. Signalet fortæller, hvordan skattemyndighederne har tænkt, at virksomhederne skal tolke loven og beskatte medarbejderne.

"Betaler arbejdsgiveren for en medarbejders corona-test, er udgangspunktet, at der tale om et skattepligtigt personalegode," lyder det i styresignalet, som er endt på bordet hos blandt andet Dansk Industris politiske chef Emil Fannikke Kiær.

Og signalet fra Skat har givet rynker i panden hos medarbejderne i Dansk Industri. Den politiske chef har svært ved at forstå, hvorfor skattemyndighederne skelner mellem tests betalt af arbejdsgiveren og tests betalt af de offentlige kasser.

- Den situation er jo lidt skæv. Hvis man bruger den ene type test (arbejdsgiveren betaler, red.), skal man beskattes, den anden (offentlig test, red.) skal man ikke, siger Emil Fannikke Kiær til DR Nyheder.

DR Nyheder har igennem flere dage været i kontakt med både Skattestyrelsen og Skatteministeriet for at spørge til, hvilke regler der gælder.

Fra Skattestyrelsen lyder meldingen, at styresignalet "er blevet opfattet på en anden måde, end det var tænkt fra Skattestyrelsens side".

Venstre: Absurd!

Venstres skatteordfører Louise Schack Elholm har svært ved at tro sine egne ører, da hun hører om indholdet i styresignalet.

- Det er jo helt absurd, at fordi virksomhederne tager et ansvar i den her situation og tester deres medarbejdere, så skal medarbejderne betale skat af det. Der må ministeren komme ind i kampen, siger hun, da vi interviewer hende.

I styresignalet, som Skattestyrelsen har i høring, står der, at der nogle undtagelser fra hovedreglen om beskatning.

"Hvis en arbejdsgiver af hensyn til virksomhedens drift stiller som krav, at medarbejderen bliver testet, så er testen konkret arbejdsmæssigt begrundet. Og så er den ikke skattepligtig for medarbejderen," står der.

Skatteekspert ikke i tvivl

Eduardo Vistisen, der er skatteadvokat med møderet for Højesteret, har også læst styresignalet. Reglerne er klare, vurderer han.

- Det er min klare vurdering, at der i henhold til styresignalet skal ske beskatning I tilfælde, hvor en medarbejder frivilligt lader sig teste på arbejdspladsen, når medarbejderen møder ind om morgenen.

- Skattestyrelsen accepterer dog i henhold til styresignalet en bagatelgrænse på 1.200 kroner per år, som dækker alle mindre personalegoder. Det vil sige, at hvis medarbejderen slet ikke har nogen mindre personalegoder udover corona-test på arbejdspladsen, vil medarbejderen det pågældende år blive skattepligtig blot efter fire test med en værdi på 399 kr. stykket, skriver han tilbage til DR.

De andre personalegoder du måske modtager i løbet af året kan fx være en årlig julegave eller et par flasker vin.

Styrelse: Reglerne bliver ændret

DR Nyheder har i flere dage forsøgt at få Skattestyrelsen til at svare på, hvorvidt styrelsen har hjemmel til at skattefritage medarbejderes frivillige coronatest med den nuværende lovgivning.

Det har styrelsen ikke ønsket at svare på.

Skatteadvokat Eduardo Vistisen mener ikke, at testene kan fritages fra beskatning uden en lovændring.

- Det forekommer umiddelbart nødvendigt med en lovændring for at ændre på denne beskatning, lyder hans vurdering.

Sådan en lovændring kan være på vej.

- For at undgå enhver tvivl, og samtidigt give mulighed for, at arbejdsgivere i denne helt særlige situation, hvor alle kræfter skal sættes ind på at bremse en pandemi også kan dække udgifter af mere privat karakter, har Skattestyrelsen fået oplyst, at skatteministeren vil fremsætte lovforslag om en særlig skattefritagelse for arbejdsgiverbetalte Covid-19-tests.

Nu er det så op Folketinget at stemme en lovændring igennem. Hvis den bliver gennemført, risikerer du ikke længere at skulle betale skat af din coronatest. Heller ikke selvom testen er lavet, inden loven træder i kraft.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra skatteminister Morten Bødskov (S).

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk